25.02.2013

Vrije vorm van HMB werkt direct

Vrije vorm van HMB werkt direct
Als je de Amerikaanse bodybuildingboards en websites voor de supplementenindustrie een beetje volgt weet je dat een nieuwe vorm van HMB zich opmaakt om de markt te veroveren. De HMB in de meeste supplementen is gebonden aan calcium, de nieuwe vorm is vrij. HMB Free Acid, noemen supplementenmakers het goedje. Volgens een studie die binnenkort verschijnt in de British Journal of Nutrition is het effect van HMB Free Acid al na twee dagen merkbaar.

Als je meer wilt weten over de voordelen van HMB Free Acid, dan kunnen we je het patent US20120053240, dat John Rathmacher en zijn collega's van Metabolic Technologies in 2010 indiende, warm aanbevelen. [US Patent 20120053240] Het is de uitkomst van onderzoek van de bedenkers van HMB naar een betere versie van de gangbare HMB-supplementen.

Jarenlang stonden veel sportwetenschappers sceptisch tegenover HMB. Er waren weliswaar veel studie die aantoonden dat HMB werkte, maar die kwamen vrijwel allemaal uit de koker van de makers. Die situatie is nu veranderd. De sportwetenschappers zijn nu officieel 'om'. [eigenkracht.nl 11 februari 2013] Dat maakt HMB Free Acid, en ook het patent van Rathmacher, nog interessanter.

Uit dat patent pikten we de twee figuren hieronder. De eerste figuur vergelijkt het effect van een dosis HMB Free Acid met een gelijke dosis calciumgebonden HMB op de concentratie HMB in het bloed. Je ziet dat HMB Free Acid efficiënter is dan de calciumgebonden variant.


Vrije vorm van HMB werkt direct


Vrije vorm van HMB werkt direct


Hierboven zie je dat er na inname van een gelvorm van HMB Free Acid [FALW] en een capsulevorm [FASW] minder HMB in de urine zit van proefpersonen dan na inname van calciumgebonden HMB [CaHMB]. Het lichaam neemt HMB in vrije vorm dus niet alleen beter op, maar gaat er ook zuiniger meer om. Onze excuses voor de belabberde kwaliteit van de figuur. We konden zo snel niks beters vinden.

In de studie die binnenkort verschijnt in de British Journal of Nutrition gaven eerste auteur Jacob Wilson en zijn medewerkers 11 doortrainde krachtsporters 3 gr HMB Free Acid per dag. De sporters namen een dosis van 1 gr bij de lunch, bij het avondeten, en 30 min voor een zware workout, eerder op de dag. Een controlegroep van 9 sporters kreeg een placebo.

Toen de onderzoekers 48 uur na de workout in het bloed van de sporters de concentratie van het enzym creatine-kinase bepaalden, vonden ze minder enzym bij de sporters die gedurende twee dagen HMB Free Acid hadden gekregen. Dat betekent dat hun spieren minder waren beschadigd.


Vrije vorm van HMB werkt direct


Vrije vorm van HMB werkt direct


De onderzoekers vroegen de sporters ook naar hun herstel [perceived recovery status]. De sporters in de HMB Free Acid-groep voelden eerder dat ze klaar waren voor een nieuwe workout dan de sporters in de placebogroep.

Het onderzoek is betaald door Metabolic Technologies. Onderzoeksleider was John Rathmacher. Je vindt de integrale publicatie op de webstek van Layne Norton. [biolayne.com]

Bron:
Br J Nutr. 2013 Jan 3:1-7. [Epub ahead of print].

Meer:
Combinatie van resveratrol en HMB verhoogt vetverbranding (11-2-2013)
HMB remt verlies spiermassa als je niet traint (13-11-2012)
Geef volleyballspelers zeven weken HMB... (3-10-2012)