11.12.2014

Vrouw hecht minder aan seks met onaantrekkelijke partner

Het onderzoek van Kristen Mark van Indiana University is weliswaar niet bedoeld voor mannen die zich maar met moeite kunnen motiveren om te gaan trainen, maar toch zijn Marks bevindingen voor hen misschien interessant. Mark ontdekte dat 1 op de 3 vrouwen een vaste partner heeft waarvan zij de aantrekkelijkheid maar zo-zo vinden. En dat heeft gevolgen voor de seks.

Studie
Mark ondervroeg 176 Canadese en Amerikaanse heteroseksuele vrouwen van 21-56 jaar met een relatie. Gemiddeld duurde die relatie al 11 jaar.

Mark vroeg de vrouwen hoe content ze waren met de seks en met hun relatie in het algemeen. Daarnaast vroeg ze of de vrouwen konden aangeven hoe aantrekkelijk ze hun man vonden, en of die aantrekkelijkheid tijdens hun relatie was veranderd.

Resultaten
Ongeveer 1 op de 3 vrouwen vond haar partner niet of slechts bij vlagen aantrekkelijk. Dat vertelt de figuur hieronder. De cijfers geven de percentages aan.


Vrouw hecht minder aan seks met onaantrekkelijke partner


Vrouw hecht minder aan seks met onaantrekkelijke partnerOngeveer 1 op de 3 vrouwen vond haar partner niet meer zo aantrekkelijk als sinds het begin van hun relatie. Dat zie je hierboven. Voor de andere vrouwen was de aantrekkelijkheid van de partner gelijk gebleven of zelfs toegenomen.

De aantrekkelijkheid van de partner was de belangrijkste voorspeller van het cijfer dat de vrouwen aan hun seks toekenden. Hoe hoger de aantrekkelijkheid, des te beter vonden de vrouwen hun seks. Ook een toename van de aantrekkelijkheid zorgde voor een hogere waardering.


Vrouw hecht minder aan seks met onaantrekkelijke partnerDe aantrekkelijkheid van de partner zorgde er bovendien voor dat de vrouwen een hoge cijfer gaven voor hun relatie in het algemeen.


Vrouw hecht minder aan seks met onaantrekkelijke partnerConclusie
"Although sexual and relationship satisfaction are very much intertwined, results from this study suggest that both satisfactions are uniquely impacted by attraction to partner and change in attraction to partner over the course of a heterosexual relationship", schrijven de onderzoekers. "It is important to note that attraction to partner and change in attraction to partner, although significant predictors of satisfaction, is only one piece of the puzzle of satisfaction in long-term relationships."

Bron:
Arch Sex Behav. 2014 Apr;43(3):563-70.

Meer:
Mooie vrouwen sneller opgewonden (10-7-2009)