02.12.2012

Vrouw op anticonceptiepil gaat voor degelijke man

Vrouwen die de pil gebruiken kiezen vaker een degelijke man als vaste partner. Daarom zijn ze later tevreden over hun relatie in het algemeen, maar zijn ze minder te spreken over de seksuele aspecten daarvan. Dat melden biologen van de University of Stirling in Schotland in de Proceedings of the Royal Society.

Het type waar mensen op vallen hangt samen met hun hormoonspiegels. Mannen met een hoge testosteronspiegel vallen op vrouwelijke vrouwen, pre-menopausale vrouwen rond de eisprong (als ze dus vruchtbaar zijn) vallen op mannelijke mannen. [Nature. 1999 Jun 24;399(6738):741-2.]

Miljoenen vrouwen gebruiken synthetische analogen van geslachtshormonen omdat ze daardoor niet zwanger kunnen worden. Zouden ze daardoor op een ander type man vallen? Die vraag wilden de Britten beantwoorden.

De onderzoekers ondervroegen honderden Britse, Amerikaanse en Tsjechische vrouwen over hun relatie. Alle vrouwen hadden een kind van hun partner, sommigen waren inmiddels gescheiden, anderen niet. De onderzoekers vroegen de vrouwen of ze op het moment dat ze hun partner ontmoetten orale anticonceptiemiddelen [OC] gebruikten. Andere anticonceptiemiddelen lieten ze buiten beschouwing.

De tabel hieronder laat zien dat de vrouwen die aan de pil waren toen ze hun partner kozen zowel hun seksleven als de seksuele kwaliteiten van hun partner lagere scores gaven als de vrouwen die geen anticonceptiepillen slikten.

Pilvrouwen waren daarentegen wel tevredener over de inhoud van hun portemonnee. Vrouwen op de pil kiezen kennelijk vaker voor een man die helpt bij het verdienen van een goed inkomen dan vrouwen die geen anticonceptiemiddelen gebruiken.


Vrouw op anticonceptiepil gaat voor degelijke man


Toen de onderzoekers zoveel mogelijk factoren wegpoetsten ontstonden de figuren hieronder. De figuur pal hieronder heeft betrekking op vrouwen die nog steeds een relatie hebben met hun partner, de figuur daaronder heeft betrekking op vrouwen die inmiddels gescheiden zijn.

Grijze balk = vrouwen die anticonceptiemiddelen gebruikten tijdens de ontmoeting met partner; witte balken = vrouwen die geen anticonceptiemiddelen gebruikten.


Vrouw op anticonceptiepil gaat voor degelijke man


Vrouw op anticonceptiepil gaat voor degelijke man


De relaties die ontstonden toen de vrouw onder invloed van synthetische hormonen was duurden gemiddeld ietsiepietsie langer dan relaties die ontstonden toen vrouwen geen hormonen gebruikten, zie je hierboven. De figuur heeft alleen betrekking op de vrouwen die inmiddels hun relatie hebben beëindigd.

"In summary, we found that women who met their partner while using oral contraception were more satisfied in the non-sexual aspects of their relationship with their partner", schrijven de onderzoekers. "However, these benefits appear to be offset by costs in terms of lower satisfaction in sexual aspects of the relationship. Women who used oral contraception when they met their partner tended to find him less attractive."

Bron:
Proc Biol Sci. 2012 Apr 7;279(1732):1430-6.

Meer:
Vrees voor ziekte bij vrouwen maakt high-T-man aantrekkelijker (7-11-2012)