07.04.2015

Waarom afslanksupplementen met N-methyltyramine niet werken

Afslanksupplementen met toegevoegde N-methyltyramine [structuurformule hieronder] werken waarschijnlijk minder goed dan producten zonder die toevoeging. Afslanksupplementen met uitsluitend N-methyltyramine maken je misschien zelfs dikker. Dat concluderen Sidney Stohs en Michael Hartman, twee onderzoekers van de Amerikaanse supplementenmaker Advocare, [advocare.com] in Phytotherapy Research.

N-Methyltyramine
N-Methyltyramine
N-Methyltyramine zit in gerst, en dus ook in bier. Het zit ook, in betrekkelijk geringe hoeveelheden, ook in Citrus aurantium of Bitter Orange. Toen DMAA wereldwijd in de ban ging, hebben een paar supplementenbedrijven N-methyltyramine naar voren geschoven als een opvolger.

In de zomer van 2011 schreef de chemicus en supplementenmaker Pat Arnold al op zijn blog dat hij weinig vertrouwen had in N-methyltyramine als afslanksupplement. Praktisch alle studies die Arnold noemde, duiken ook op in het artikel van Stohs en Hartman. Dat verscheen trouwens in 2014.

Adrenerge receptoren

Adrenaline
Op het eerste gezicht lijkt N-methyltyramine wel een beetje op het natuurlijke pephormoon adrenaline [structuurformule hiernaast]. Je zou, op basis van zijn chemische structuur, verwachten dat N-methyltyramine kan interacteren met de receptoren die eigenlijk zijn bedoeld voor adrenaline. En dat doet N-methyltyramine ook, net als het eenvoudigere tyramine.

Stoffen die de werking van adrenaline imiteren heten stimulantia. Ze brengen het lichaam in een staat van alertheid, onderdrukken gevoelens van vermoeidheid en honger, en dwingen vetcellen hun inhoud af te staan aan de bloedbaan. Om die reden stoppen supplementenmakers vaak stimulantia in hun afslankproducten. Populair zijn nog steeds extracten van Citrus aurantium, die op het eerste gezicht een cocktail van stimulantia bevatten.


Waarom afslanksupplementen met N-methyltyramine niet werken



Stop je sommige van die bestanddelen in Citrus aurantium, zoals synefrine en octopamine, in reageerbuizen bij vetcellen, dan laten die volgens een Franse studie uit 2011, hun inhoud vrij. [J Physiol Biochem. 2011 Sep;67(3):443-52.] Lipolysis, heet dat in het Engels.

Uit diezelfde studie blijkt echter ook dat tyramine en N-methyltyramine, ook al maken ze zich vast aan adrenerge receptoren, vetcellen niet prikkelen om hun inhoud af te staan.


Waarom afslanksupplementen met N-methyltyramine niet werken



Volgens de figuur hieronder, die we snaaiden uit hetzelfde onderzoek, remmen tyramine en N-methyltyramine de afgifte van vet voor vetcellen zelfs.


Waarom afslanksupplementen met N-methyltyramine niet werken



Meer eetlust door N-methyltyramine?
N-Methyltyramine heeft nog meer biologische effecten, vervolgen Stohs en Hartman. De stof interacteert niet alleen met de adrenergene receptoren, maar stimuleert volgens Japanse dierstudies ook de afgifte van het hormoon gastrin in de maag. [Alcohol Alcohol. 1999 Mar-Apr;34(2):161-8.] [Alcohol Clin Exp Res. 2010 Feb;34 Suppl 1:S14-7.] Gastrin zorgt er vervolgens weer voor dat de maag meer zoutzuur aanmaakt, waardoor de vertering van voedsel verbetert. Misschien niet precies wat je van een afslanksupplement verlangt.

Tegelijkertijd stimuleert N-methyltyramine de pancreas om meer stoffen uit te scheiden die nodig zijn voor de opname van voedingsstoffen. Daarbij zitten ook stoffen die de eetlust stimuleren. Via dat mechanisme zou N-methyltyramine als klap op de vuurpijl ook nog hongergevoelens kunnen versterken.

Conclusie
"If given orally and present in appropriate amounts, N-methyltyramine will have an effect opposite to that which is widely and erroneously believed to occur with respect to metabolic rate and appetite", schrijven de onderzoekers. "In other words, N-methyltyramine will stimulate appetite and the absorption of fats and carbohydrates but inhibit the breakdown of fats to energy."

Bron:
Phytother Res. 2015 Jan;29(1):14-6.

Meer:
Studie afslankeffect Green Coffee Bean-extract was nep (22-10-2014)