Opgeladen: 31-3-2016
Opgeborgen in: Olijfolie, Langer leven & leefstijl
Translation: Why olive oil can help us live longer (1-6-2016)

Waarom we langer kunnen leven als we olijfolie gebruiken

Waarom we langer kunnen leven als we olijfolie gebruiken
Als je olijfolie gebruikt bij het koken - niet het smakeloze spul, maar de extra virgin-versie - dan verleng je misschien je levensduur. Die conclusie trekken wij, de onwetende samenstellers van dit gratis webmagazijn, uit een overzichtsartikel dat Spaanse moleculaire wetenschappers publiceerden in Cell Cycle. In extra virgin olive oil zitten stoffen die de veroudering vertragen en de kans op kanker verminderen.

Secoiridoid polyphenols
De stoffen die de onderzoekers op het oog hebben zijn secoiridoid polyphenols. De twee secoiridoid polyphenols waarover de onderzoekers nog het meeste zijn te spreken zie je hieronder. Links: oleuroepin, rechts: decarboxymethyl-oleuropein. De onderzoekers vermoeden dat dankzij dit soort stoffen olijfolie de kans op kanker verminderen, en de levensduur van labratten verlengt.


Waarom we langer kunnen leven als we olijfolie gebruiken


Waarom we langer kunnen leven als we olijfolie gebruiken
In Spanje bestuderen onderzoekers binnen het door de overheid gefinancierde Bioactive Food Component Platform het effect van extracten, gewonnen uit olijfolie, waarin hoge concentraties van deze secoiridoid polyphenols zitten, op moleculair niveau. De onderzoekers hebben ontdekt dat die stoffen in cellen het enzym AMPK activeren. [Dat zie je hiernaast; p-AMPK = actief AMPK.]

AMPK wordt normaliter actief als we vasten of langdurig bewegen. Cellen gaan zichzelf repareren en verjongen als AMPK actief wordt. Daarom leven mensen langer naarmate ze meer bewegen. De onderzoekers vermoeden dat de secoiridoid polyphenols in olijfolie hetzelfde effect hebben als vasten en bewegen.

Veroudering vertragen
In hun artikel beschrijven de onderzoekers proeven met menselijke diploid fibroblasts [PD], waarbij ze met kleurstoffen verouderende, en niet meer optimaal functionerende cellen blauw kunnen kleuren. Die verkleuringen zien ze niet als ze die cellen blootstellen aan het olijfextract EVOO-PE-7. Welke stoffen daar precies in zitten zie je hier.


Waarom we langer kunnen leven als we olijfolie gebruiken


Mechanisme
De onderzoekers maken op uit hun experimenten dat de fenolen in olijfolie niet alleen het enzym AMPK stimuleren, maar ook de moleculaire schakelaar mTOR uitzetten.

MTOR speelt niet alleen een sleutelrol bij anabole processen in spiercellen, maar ook bij veroudering - en bij kanker. In veel kankercellen is mTOR overactief. Daarom kunnen de secoiridoid polyphenols in olijfolie niet alleen verouderingsprocessen vertragen, maar ook kanker afremmen. Vermoeden de Spanjaarden.


Waarom we langer kunnen leven als we olijfolie gebruiken


Bron:
Cell Cycle. 2013 Feb 15;12(4):555-78.

Meer:
Dierstudie: olijfolie voor sterke botten (2-11-2011)
Dierstudie: olijfolie goed voor (oude) spieren (30-6-2011)
Olijfolie beschermt tegen kanker (23-12-2006)


Door olijfolie verandert cholesterol makkelijker in testosteron
Dierstudie.

Dieet met veel olijfolie of kokosolie zorgt voor optimale aanmaak testosteron
Nog een dierstudie.

Meer adrenaline door olijfolie
Kun je hierdoor afslanken?