13.11.2014

Wandelen beschermt knie tegen artrose

Mensen met artrose in hun knie kunnen het verloop van hun ziekte afremmen als ze meer bewegen. Dat suggereert een epidemiologische studie die onderzoekers van Boston University hebben gepubliceerd in Arthritis Care & Research. Het idee dat bij artrose het kraakbeen in de gewrichten slijt door beweging, en dat mensen met artrose hun gewrichten dus zoveel mogelijk moeten ontzien, klopt dus niet helemaal.

Artrose
Artrose is de meest voorkomende gewrichtsziekte. Het kraakbeen verdwijnt geleidelijk uit de gewrichten in een proces waarbij pijn in en ontstekingen van de aangetaste gewrichten het dagelijks functioneren steeds verder bemoeilijken.

Vroeger beschouwden artsen artrose als een ouderdomsziekte waartegen niets is te doen, maar volgens de recente inzichten hebben mensen met artrose afwijkende genen.


Wandelen beschermt knie tegen artroseStudie
De onderzoekers verzamelden 1788 mannen en vrouwen van 50-79 jaar die allemaal een verhoogde kans op knie-artrose hadden. Ze waren niet alleen al wat ouder, maar vaak ook te zwaar of hadden al last van hun knie.

1003 studiedeelnemers hadden al afwijkingen aan de knie die zichtbaar waren op scans [Radiographic knee osteoarthritis]. In die groep hadden 390 deelnemers ook al daadwerkelijk klachten [Symptomatic radiographic knee osteoarthritis].

De onderzoekers volgden de studiedeelnemers 2 jaar, en hielden bij hoe de artrose van de knie zich ontwikkelde. De onderzoekers kenden de hoeveelheid licht- tot matig-intense lichaamsbeweging van de deelnemers: de deelnemers droegen een meter die bijhield hoeveel stappen ze dagelijks liepen. Duizend stappen = 760 m = 12 min [voor niet-sportieve individuen].

Resultaten
Naarmate knie-artrose verder is voortgeschreden kunnen mensen minder snel lopen. Hoe meer de studiedeelnemers liepen, des te geringer was de kans op een afname van de wandelsnelheid.


Wandelen beschermt knie tegen artroseReumatologen drukken de mate waarin mensen minder goed door artrose functioneren uit in WOMAC-scores. Beweging verminderde ook de kans op een minder gunstige WOMAC-score.


Wandelen beschermt knie tegen artroseVoor zover de onderzoekers konden nagaan beschermt 7500 stappen of een kleine 6 km lopen per dag het kniegewricht optimaal. Het ging daarbij om de totale hoeveelheid beweging: dus inclusief thuis op-en-neer lopen, boodschappen doen of de hond uitlaten.Elke 1000 stappen die de deelnemers dagelijks aflegden verminderde hun kans op achteruitgang met 16-18 procent, zie je hieronder.


Wandelen beschermt knie tegen artroseConclusie
In een persbericht adviseert Daniel White, de eerste auteur van de studie, mensen met een verhoogde kans op artrose om minimaal dagelijks 3000 stappen te lopen, en die hoeveelheid als het even kan op te voeren naar 6000 stappen. [sciencedaily.com June 12, 2014]

Bron:
Arthritis Care Res (Hoboken). 2014 Sep;66(9):1328-36.

Meer:
Nicotine beschermt tegen artrose (10-11-2014)
Hardlopen verlaagt de kans op artrose - maar misschien niet bij jou (2-8-2013)
Krachttraining en creatine verzachten artrose (20-4-2013)