22.02.2012

Wanneer heb je iets aan bèta-alanine?

Reguliere sporters hebben iets aan bèta-alanine als in hun sport bewegingen belangrijk zijn die langer dan 1 minuut duren. Op bijvoorbeeld sprints van enkele seconden heeft bèta-alanine geen statistisch significant effect. Dat concluderen onderzoekers van Nottingham Trent University in een metastudie.

De onderzoekers publiceren binnenkort in Amino Acids een studie waarin ze de gegevens uit 15 eerder verschenen publicaties bijeenvegen en nogmaals analyseren. De analyse zegt niet zoveel over de effecten van bèta-alanine op krachtsporters. Er zijn weliswaar een paar positieve studies naar het effect van bèta-alanine in krachtsport, maar die vonden de Britten niet goed genoeg.

De Britten vonden wel een studie met (beginnende) bodybuilders als proefpersoon geschikt voor hun analyse, maar de positieve effecten die dat onderzoek rapporteert waren niet statisch significant. Een andere andere studie die de onderzoekers meenamen was een onderzoek met worstelaars als proefpersoon, waarin de onderzoekers keken hoe lang de sporters aan een optrekstang konden blijven hangen. Die twee studies zijn de enige onderzoeken met krachtsporters als proefpersoon. Misschien een beetje mager voor een eindoordeel over het nut van bèta-alanine voor krachtsporters.

In het gros van de studies die de goedkeuring van de Britten konden wegdragen moesten proefpersonen fietsen. De meta-analyse zegt dus meer over het gebruik van bèta-alanine in de reguliere sport.

De onderzoekers ontdekten dat suppletie met bèta-alanine niet de exercise performance verbeterde, maar wel de exercise capacity. Dat betekent simpel gezegd dat bèta-alanine je maximale snelheid per min niet verhoogt, maar dat het aminozuur er wel voor zorgt dat je die maximale snelheid langer kunt volhouden.


Wanneer heb je iets aan bta-alanine?


Wanneer heb je iets aan bta-alanine?


Een tweede conclusie van de onderzoekers vloeit daar eigenlijk logisch uit voort. Bèta-alanine heeft geen positief effect als het gaat om inspanningen die minder dan 60 sec in beslag nemen. Het aminozuur komt het beste tot zijn recht in inspanningen die 60-240 sec duren.

Bron:
Amino Acids. 2012 Jan 24. [Epub ahead of print].

Meer:
Combinatie creatine en bèta-alanine verbetert uithoudingsvermogen (15-1-2012)
Bèta-alanine vermindert verzuring - maar ook de maximale zuurstofopname (1-1-2012)
Bèta-alanine verbetert uithoudingsvermogen in zestigplussers (23-12-2011)