16.08.2005

Gehydrateerd lichaam verbrandt meer vet, minder eiwit

Je houdt het niet voor mogelijk, maar water is een anabool. Dat ontdekten Zwitserse onderzoekers, toen die een paar jaar geleden bij proefpersonen de vochtspiegel fors verhoogden en het effect daarvan op het metabolisme bepaalden. De verbranding van vetten steeg, die van eiwitten verminderde.

De onderzoekers droogden hun proefpersonen de ene keer uit door een zoutoplossing bij ze naar binnen te brengen. Het zout trok het water uit de cellen. De andere keer imiteerden de onderzoekers het effect van een hoge vochtspiegel door water naar binnen te brengen, en met een hormoon de uitscheiding van vocht via de urine te verminderen.

Hieronder zie je het effect van vocht op het vrijmaken van vetten uit de vetcellen, zodat het lichaam ze kan verbranden. De concentratie glycerol in het lichaam gaat omhoog als de vetcellen meer vetten uitscheiden.


Gehydrateerd lichaam verbrandt meer vet, minder eiwit


Het staatje bij hypo-osmality study vertelt wat er gebeurt in het lichaam van de volledig gehydrateerde proefpersonen. Meer over water als fatburner vind je hier.

Hieronder zie je het effect van de vochtspiegel op de verbranding van eiwitten. Hypo = supergehydrateerde cellen, hyper = uitgedroogde cellen, iso = gewone cellen. De onderzoekers hebben de afbraak van eiwitten gemeten via de oxidatie van het aminozuur leucine.


Gehydrateerd lichaam verbrandt meer vet, minder eiwit


De conclusie: vetcellen die zich hebben volgezogen met water laten makkelijker vetten ontsnappen, spiercellen vol water sparen eiwitten. Water is een perfect anabool.

Bron:
J Clin Endocrinol Metab. 2003 Dec;88(12):6015-9.