15.11.2011

It is possible to eat healthily for little money

Weinig geld, toch gezond eten

Als je gezonder wilt eten, merk je in de supermarkt dat veel gezonde voedingsmiddelen duurder zijn dan ongezonde. Toch kun je ook met weinig euro's in je portemonnee gezond eten. Dat maken voedingswetenschappers van Harvard op uit een analyse van de voedingsgewoonten van een kleine tachtigduizend Amerikaanse vrouwen.

Gezond eten
Een maatstaf voor de kwaliteit van een dieet is de door Walter Willett bedachte Alternative Healthy Eating Index (AHEI). Die loopt van 0 tot 100. Hoe dichter je AHEI de 100 benadert, des te meer lijkt je voedingspatroon op dat van de Kretenzers, de gezondste inwoners van Europa. (Inderdaad, als je behoort tot de voedingsstammen die 'gezond eten' gelijkstellen met 'veel dood dier', dan zul je weinig boodschap aan de AHEI hebben.)

Studie
Als de AHEI van de gemiddelde Westerling toeneemt met 20 punten, dan vermindert diens kans op een hart- of vaatziekte met 25 procent. Je kunt hetzelfde effect bereiken als je elke dag statines slikt. Kosten: 830 dollar per jaar.

Maar hoeveel kost het om de AHEI van je dieet met 20 punten op te voeren? De figuur hieronder beantwoordt die vraag. Niks.


Weinig geld, toch gezond eten


Sommige vrouwen binnen de groep met het meest ongezonde dieet [10th AHEI Percentile] geven dagelijks 3.48 dollar besteden aan hun levensmiddelen. Sommige vrouwen binnen de groep met een gemiddeld-gezond dieet [50th AHEI Percentile] spenderen evenveel geld uitgeven aan hun voeding, en er zijn zelfs vrouwen binnen de groep die het allergezondst eet [90th AHEI Percentile] die dagelijks niet meer dan 3.48 dollar uitgeven aan voeding.

Binnen die 3.48 dollar-groep is de AHEI-index van de meest gezonde groep een kleine 30 punten hoger dan die van de minst gezonde groep. Je kunt dus prima gezond eten voor weinig geld.

Helemaal onbelangrijk is geld niet. Voor elke groep geldt dat als de vrouwen meer geld uitgeven aan hun voeding, hun keuzes gezonder worden.

Conclusie
"In our study, we observed that greater spending on nuts, soy and beans, and whole grains was associated with the greatest improvement in dietary healthfulness", schrijven de Amerikanen. "Fish and poultry, vegetables, and fruit offer the next best investment."


Weinig geld, toch gezond eten


Wat gezondheidsbewuste consumenten beter minder kunnen kopen is varkensvlees, rundvlees, samengesteld vlees, volvette zuivel en de lege calorieën in de vorm van snacks & sweets.

Bron:
Am J Clin Nutr. 2010 Nov;92(5):1197-203.

Meer:
Het anti-Alzheimerdieet is een oude bekende (29-9-2011)
Het gelijk van Walter Willett (1-8-2011)
Eet meer bonen en leef langer (11-4-2011)