17.11.2011

Wilde boekweit voor duursporters

We hebben geen flauw idee of je in deze contreien aan wilde boekweit of Fagopyrum tataricum kunt komen. Maar mocht dat zo zijn, dan zijn extracten van deze aan de gewone boekweit verwante plant interessant voor duursporters. Volgens onderzoekers van het Chinese Yiwu Industrial & Commercial College verbeteren ze het duurvermogen.

Tot halverwege de 20ste eeuw groeide de wilde boekweit in Nederland. In Aziatische landen doet hij dat nu nog, en in een land als Tibet staat hij zelfs op het menu. Da's niet zo raar, want de voedingswaarde van de wilde variant lijkt sprekend op die van de gedomesticeerde. De eiwitsamenstelling is vergelijkbaar, maar waarschijnlijk zitten er in wilde boekweit meer fenolen en mogelijke bioactieve stoffen. Volgens analyses bestaat boekweit voor 7 procent uit flavonoïden, zoals quercetin, kaempferol, rutin en kaempferol-3-rutinoside.

In dierstudies beschermen extracten van wilde boekweit tegen diabetes en hart- en vaatziekten. Onderzoek naar prestatieverbeterende eigenschappen was er nog niet, en dus gaven de onderzoekers muizen 28 dagen elke dag 0 [First group], 60 [Second group], 120 [Third group] of 240 mg [Fourth group] extract per kg lichaamsgewicht.

Na die periode maakten de onderzoekers een gewichtje vast aan de staart van de dieren en lieten ze die zwemmen totdat ze niet meer konden. Hoe meer extract de muizen hadden gekregen, des te langer hielden ze dat vol.


Wilde boekweit voor duursporters


Wilde boekweit voor duursportersWilde boekweit voor duursporters


Wilde boekweit voor duursporters


Wilde boekweit
Toen de onderzoekers na de inspanningsproef het bloed van de muizen bestudeerden, zagen ze dat de extracten de stijging remden van de concentratie melkzuur en van afgebroken eiwit. De extracten zorgden er bovendien voor dat de spieren en lever meer glycogeen bevatten, en hogere concentraties van de beschermende enzymen SOD en GPx. Die enzymen ruimen agressieve moleculen op die vrijkomen bij inspanning.

Hoe de extracten van wilde boekweit al die effecten bewerkstelligen weten de onderzoekers niet precies. "Further study is needed to elucidate the exact mechanism of the effect of Tartary Buckwheat Extracts on fatigue", schrijven ze.

Bron:
Int J Mol Sci. 2011;12(8):4770-80.