27.07.2011

Worstelaars verliezen vet en winnen spiermassa door bèta-alanine

Vetmassa afbouwen en tegelijkertijd spiermassa winnen is heidens moeilijk. Ga je op zoek naar studies waarin sporters dat voor elkaar krijgen, dan kom je al snel in de hoek van de verboden middelen. Maar gelukkig zijn er uitzonderingen. Zoals het onderzoek van bewegingswetenschappers van Adams State College, waarin worstelaars 4 gram bèta-alanine per dag kregen.

Studie
De onderzoekers deden een experiment met 22 ex-worstelaars van gemiddeld 19 jaar dat 8 weken duurde. In die periode deden de worstelaars aan intervaltraining, krachttraining en sprinttraining. Twaalf worstelaars slikten een placebo, 10 slikten een supplement met bèta-alanine [structuurformule hieronder].

Beta-alanine
Het product dat de onderzoekers gebruikten was IntraXcell van Athletic Edge Nutrition. Je ziet de precieze samenstelling hieronder. IntraXcell bevat niet alleen bèta-alanine, maar ook vitamine E, alpha-liponzuur en N-acetyl-L-cysteïne.

Het idee achter IntraXcell is dat spiercellen tijdens intensieve inspanning dankzij suppletie met bèta-alanine hun zuurgraad langer constant houden, en sporters dus intensiever kunnen trainen. Dat is inmiddels text book stuff. De toevoegingen zijn antioxidanten die spiercellen moeten helpen bij het opruimen van schadelijke moleculen die vrijkomen tijdens inspanning, en zo de werking van bèta-alanine versterken.


Worstelaars verliezen vet en winnen spiermassa door bèta-alanine Worstelaars verliezen vet en winnen spiermassa door bèta-alanine


Resultaten
De onderzoekerst testten de ontwikkeling van de spierkracht van hun proefpersonen onder meer door de 90 degrees flexed-arm hang. Dat hield in dat de worstelaars zo lang mogelijk moesten blijven hangen aan een stang met hun ellebogen in een rechte hoek. De eerste figuur hieronder laat zien dat de worstelaars in de placebogroep na 8 weken 5.4 seconden langer konden blijven hangen dan voordat het experiment begon. Bij de worstelaars in de bèta-alaninegroep nam die tijd toe met 6.5 seconden. Het verschil was niet statistisch significant.


Worstelaars verliezen vet en winnen spiermassa door bèta-alanine


Worstelaars verliezen vet en winnen spiermassa door bèta-alanine


De uitslag van een andere test die de onderzoekers gebruikten zie je hierboven. Voor en na de 8 weken moesten de proefpersonen 12 keer een afstand van 25 meter afleggen. Ze renden naar een paaltje dat 25 meter verderop stond, tikten het aan en renden terug. Dat herhaalden ze 6 keer. De worstelaars in de placebogroep beknibbelden in de 8 weken 1.4 seconden op hun tijd, de worstelaars in de bèta-alaninegroep 1.5 seconden. Weer waren de effecten niet statistisch significant.

De worstelaars vielen af. Vooral de worstelaars in de placebogroep verloren gewicht: 3.2 kilo, om precies te zijn, en daarvan was een kilo vetvrije massa.


Worstelaars verliezen vet en winnen spiermassa door bèta-alanine


Worstelaars verliezen vet en winnen spiermassa door bèta-alanine


Bij de worstelaars in de bèta-alaninegroep gebeurde iets bijzonders. Ze wonnen een kilo vetvrije massa en verloren anderhalve kilo vet. Weer waren de effecten van bèta-alanine niet statistisch significant.

Conclusie
"Given the length of the study (8 weeks), the improvements of even the placebo groups would be satisfying to the coach and practitioner, but the added improvement of the supplemented groups is even more encouraging", schrijven de onderzoekers. "Although not statistically significant, these improvements in lean mass are significant from a practical standpoint."

Athletic Edge Nutrition leverde de supplementen waarmee de onderzoekers hun experiment uitvoerden, maar het bedrijf sponsorde de onderzoekers niet.

Bron:
J Strength Cond Res. 2011 Jul;25(7):1804-15.

Meer:
Beta-alanine maakt intervaltraining effectiever (20-6-2010)
Beta-alanine pept oude spieren op (7-5-2009)
Ietsiepietsie sneller sprinten en ietsiepietsie meer reps op de bank met bèta-alanine (17-3-2008)