13.03.2013

Zeventig procent minder kans op verkoudheid dankzij combinatie L-cystine en L-theanine

L-Theanine

L-Cystine
Slik elke dag 700 mg L-cystine en 280 mg L-theanine, [structuurformules hiernaast] en de kans dat je verkouden wordt vermindert met zeventig procent. Dat concluderen onderzoekers van het Japanse Ajinomoto uit een experiment waaraan 173 mensen als proefpersoon meewerkten.

We schreven in 2010 ook al over de immuunmodulerende werking van de cystine-theanine-combinatie. Toen ging het om een humane studie die aantoonde dat suppletie met die twee aminozuren het immuunsysteem van krachtsporters op peil hield bij intensieve training. Dat komt waarschijnlijk doordat L-theanine en L-cystine bouwsteentjes zijn van het ontgiftende molecuul glutathione [structuurformule hieronder].

Glutathione
Om het precies te zeggen: glutathione is een tripeptide in cellen dat ontgiftende enzymen nodig hebben om te werken. Glutathione bestaat uit glutamine, theanine en cysteïne. Cystine is verbinding die bestaat uit twee cysteïne-moleculen. Hoe het precies kan snappen de onderzoekers niet, maar het immuunsysteem functioneert beter naarmate de cellen over meer glutathione beschikken.

In 2007 publiceerden onderzoekers van Ajinomoto een dierstudie waarin suppletie met L-theanine en L-cystine in een verhouding van 2:5 in muizen na toediening van een vaccin de aanmaak van antilichamen versnelde. [J Vet Med Sci. 2007 Dec;69(12):1263-70.] Toen onderzoekers van Nagoya Kosein Hospital keken of oudere exemplaren van Homo sapiens ook beter op griepvaccins reageren door suppletie met de twee aminozuren, zagen ze inderdaad een positief effect - maar alleen in ouderen met een eiwitarm dieet. [Geriatr Gerontol Int. 2008 Dec;8(4):243-50.]

De L-theanine-L-cystine-combinatie beschermt volgens dierstudies van het Osaka Prefectural Institute of Public Health oudere muizen tegen griepvirussen [J Vet Med Sci. 2010 Feb;72(2):157-65.] In de publicatie waarover we het nu hebben gingen de onderzoekers van Ajinomoto na of de combo een soortgelijk effect heeft op volwassen mensen.De onderzoekers gaven de helft van hun proefpersonen een placebo, en de andere helft pillen met L-cystine en L-theanine. De proefpersonen moesten hun doses innemen na het ontbijt en na de lunch. De toediening duurde vijf weken. De figuur en de tabel hieronder laten zien dat er fors minder gevallen van verkoudheid waren in de groep die de combinatie slikte dan in de controlegroep.


Zeventig procent minder kans op verkoudheid dankzij combinatie L-cystine en L-theanine


Zeventig procent minder kans op verkoudheid dankzij combinatie L-cystine en L-theanine


"The results of the present exploratory trial showed that L-theanine & L-cystine is an effective and safe drug as a food ingredient to suppress the common cold, and we anticipate its use as a drug or food ingredient for cold prevention and symptom relief in the future", schrijven de onderzoekers.

Bron:
J Amino Acids. 2010;2010:307475.

Meer:
Tijdens trainingskamp houdt Chlorella immuunsysteem op peil (16-2-2013)
Altijd maar verkouden? Probeer vitamine D3 (22-1-2013)
Supplement met leucine, glutamine en arginine verhoogt natuurlijke weerstand (18-7-2012)