16.10.2015

Zeventigers die krachttrainen bouwen meer spieren op door collageensuppletie

Zeventigers die trainen met gewichten bouwen meer spieren en kracht op als ze elke dag een supplement met collageenpeptide gebruiken. Dat rapporteren voedingswetenschappers van de universiteit van Freiburg in Duitsland in de British Journal of Nutrition. Zou collageenpeptide ook voor jongere krachtsporters interessant zijn?

Wat voor eiwit?

Wat voor eiwitsuppletie werkt voor krachtsporters nou het beste? Het klassieke antwoord komt uit de voedingswetenschap, die stelt dat mensen in de eerste plaats behoefte hebben aan eiwit met een hoge biologische waarde. In dat eiwit zitten de essentiële aminozuren lysine, threonine, methionine, leucine, valine, isoleucine, tryptofaan en fenylalanine.

Sportwetenschappers zullen dat antwoord nuanceren, en vertellen dat vooral eiwitten met veel methionine, leucine, valine en isoleucine goed voor krachtsporters zijn, omdat de samentrekkende delen van de spiervezels vooral uit die aminozuren bestaan.

Sommige wetenschappers spelen echter met de gedachte dat, in ieder geval voor sommige groepen, ook suppletie met een heel ander type eiwitten interessant kan zijn. Uiteraard zouden ook die groepen voldoende essentiële aminozuren moeten binnenkrijgen. Maar daarnaast zou suppletie met niet-essentiële aminozuren in die groepen de spiergroei kunnen bewerkstelligen. En dan denken de wetenschappers vooral aan de aminozuren in bindweefsel, zoals proline en glycine.

In spierweefsel - maar tussen twee haakjes ook in botweefsel en kraakbeen - vind je die aminozuren in de matrix die de cellen bijeenhoudt. Tot nu hebben wetenschappers vooral gekeken naar de eiwitten in spiercellen, en niet naar de extracellulaire aminozuren. Maar zou ook suppletie met niet-essentiële aminozuren als glycine en proline spiergroei kunnen stimuleren?

De humane studie die in oktober 2015 verscheen in de British Journal of Nutrition beantwoordt die vraag bevestigend.

Studie
De onderzoekers verdeelden 53 mannelijke zeventigers met ouderdomspierzwakte - medische term: sarcopenie - in 2 groepen. De ene groep slikte gedurende 3 maanden dagelijks 15 gram collageenpeptide, de andere een placebo. De Duitsers gebruikten het peptide BodyBalance, een product van Gelita. Gelita betaalde mee aan het onderzoek.

Hieronder zie je de aminozuursamenstelling van het gebruikte collageenpeptide.


Zeventigers die krachttrainen bouwen meer spieren op door collageensuppletie


Daarnaast lieten de onderzoekers de mannen 3 keer per week 60 minuten krachttrainen. Onder begeleiding trainden de mannen met basisoefeningen als de leg-press, de bench-press en pull-down hun belangrijkste spiergroepen.

Resultaten
Tijdens het experiment namen de spiermassa en de kracht meer toe bij de proefpersonen die het in stukjes geknipte gelatine hadden gekregen dan bij de proefpersonen die een placebo hadden gekregen. De experimentele groep verloor bovendien meer lichaamsvet.


Zeventigers die krachttrainen bouwen meer spieren op door collageensuppletie



Zeventigers die krachttrainen bouwen meer spieren op door collageensuppletie


Conclusie
"In conclusion, the findings of the present study have confirmed previous results that 60 min of resistance exercise, performed three times per week, is well suited to significantly increase muscle mass, muscular strength and motor control in subjects with sarcopenia", schrijven de Duitsers.

"Moreover, the study has demonstrated that the combination of resistance exercise and collagen peptide supplementation resulted in a more pronounced improvement of body composition, as indicated by a significant increase in muscle mass and decrease in fat mass, compared with placebo. In addition, muscular strength was significantly improved after collagen peptide intake compared with the training program plus placebo."

"Further studies should investigate the effect of combined resistance training and collagen peptide intake in other study populations, including sex and different age groups and should focus on the mode of action as well as on the required dosage."

Bron:
Br J Nutr. 2015 Oct;114(8):1237-45.

Meer:
De antikatabole werking van glycine (6-6-2014)

Archieven:
Krachttraining & voeding
Gelatine & collageen