Opgepoetst: 15-4-2019
Opgeladen: 6-7-2016
Opgeborgen in: Hart & bloedvaten, Langer leven & leefstijl
Translation: No translation yet

Zo dodelijk is boter nou ook weer niet

Wetenschappers waren er de laatste jaren van de twintigste eeuw van overtuigd dat boter zo ongeveer het slechtste was wat je op je brood kon smeren of in je braadpan kon stoppen. De verzadigde vetzuren in boter waren dodelijk, verkondigden onderzoekers. Die weerzin tegen boter was onterecht, blijkt uit een metastudie die Amerikaanse voedingswetenschappers van Tufts University publiceerden in PLoS One. Maar dat wil niet zeggen dat boter nou ineens gezond is.
Wetenschappers waren er de laatste jaren van de twintigste eeuw van overtuigd dat boter zo ongeveer het slechtste was wat je op je brood kon smeren of in je braadpan kon stoppen. De verzadigde vetzuren in boter waren dodelijk, verkondigden onderzoekers. Die weerzin tegen boter was onterecht, blijkt uit een metastudie die Amerikaanse voedingswetenschappers van Tufts University in 2016 publiceerden in PLoS One. Maar dat wil niet zeggen dat boter nou ineens gezond is.

Studie
De onderzoekers plukten uit de literatuur negen epidemiologische studies naar de gezondheidseffecten van boter en veegden de data bij elkaar. Zo kregen ze de beschikking over de gegevens van meer dan zeshonderdduizend mensen, alles bij elkaar meer dan zes miljoen mensenjaren waren gevolgd. Vervolgens analyseerden de onderzoekers de data opnieuw.

Resultaten
De onderzoekers ontdekten dat met elke 14 gram boter die je dagelijks eet je kans op een hart- of vaataandoening een muizenkeuteltje toeneemt.

De figuur hieronder is versimpeld, net als de overige figuren op deze bladzijde. Klik er op als je de volledige versie wilt zien.


Zo dodelijk is boter nou ook weer nietDiezelfde portie boter laat je kans op diabetes een beetje afnemen.


Zo dodelijk is boter nou ook weer nietHet netto-gezondheidseffect van diezelfde portie boter is verwaarloosbaar. Met elke 14 gram boter die je dagelijks consumeert neemt je sterftekans met 1 procent toe. Da's verwaarloosbaar.


Wetenschappers waren er de laatste jaren van de twintigste eeuw van overtuigd dat boter zo ongeveer het slechtste was wat je op je brood kon smeren of in je braadpan kon stoppen. De verzadigde vetzuren in boter waren dodelijk, verkondigden onderzoekers. Die weerzin tegen boter was onterecht, blijkt uit een metastudie die Amerikaanse voedingswetenschappers van Tufts University publiceerden in PLoS One. Maar dat wil niet zeggen dat boter nou ineens gezond is.Conclusie
In een interview met Time over dit onderzoek [time.com June 29, 2016] wilde onderzoeksleider Dariush Mozaffarian niet zover gaan om boter als "gezond" te bestempelen. "It doesn't seem to be hugely harmful or beneficial", zei Mozaffarian. "In my mind, saturated fat is kind of neutral overall."

Als je voedsel ziet als iets wat je lichaam voorziet van energie, je niet ziek moet maken en gewoon goed moet smaken, dan past boter in je dieet. Als je de lat hoger legt, en voedsel ziet als iets wat je lichaam beter en gezonder moet maken, dan kun je misschien beter voor een andere vetbron kiezen.

Bron:
PLoS One. 2016 Jun 29;11(6):e0158118.

Meer:
Dierstudie: verzadigd vet in vlees en zuivel versnelt mentale achteruitgang, onverzadigd vet in noten en olijfolie vertraagt het (4-11-2014)
Moeiteloos slanker: vervang boter door olijfolie (12-12-2011)


Dierstudie: koolhydraatarm dieet met veel verzadigde vetzuren verkort levensduur

Dieet met veel enkelvoudig en meervoudig onverzadigd vet houdt slank

Waarom je makkelijker slank blijft met olijfolie dan met verzadigd vet

Dierstudie: koolhydraatarm dieet met veel verzadigde vetzuren verkort levensduur
Het lijkt er toch heus op dat een koolhydraatarm dieet gezond kan zijn. Maar dan moet dat koolhydraatarme dieet niet teveel verzadigde vetzuren bevatten.

Dieet met veel enkelvoudig en meervoudig onverzadigd vet houdt slank
Dierstudie.

Waarom je makkelijker slank blijft met olijfolie dan met verzadigd vet
Je blijft makkelijker op gewicht als de vetten in je dieet vooral enkelvoudig onverzadigd zijn, en je wordt makkelijker dik naarmate die vetten verzadigd zijn.