06.10.2014

Zo kuurden ze in 1984

350 tot 750 mg Primobolan per week, 100 mg nandrolondecanoaat per week en 40 mg stanozolol per dag. Zie daar het kuurschema van een Nederlandse bodybuilder uit de vroege jaren tachtig van de vorige eeuw. Het zijn naar huidige begrippen doseringen van niets, maar volgens de sportarts die de bodybuilder begeleidde was dit kuurschema wel degelijk effectief. En betrekkelijk veilig.

John IJzerman
De sportarts John IJzerman was een pionier. Tussen 1984 en 2011 zag hij in zijn praktijk jaarlijks enkele honderden anabolengebruikers, bodybuilders, powerlifters en free-fighters. Ze kwamen bij IJzerman om advies en check-ups.

IJzerman was niet altijd even gecharmeerd van de kuurschema's van zijn cliënten. "Ik probeerde een totaalplaatje te maken en het advies daarop af te stemmen", zegt IJzerman op de website EigenKracht.nl. [eigenkracht.nl]

"In dat advies was mijn inzet toch altijd om het totale middelengebruik, de doseringen en riskante combinaties te verlagen door aanpassingen van het schema. De meest voorkomende dingen waren toch: te hoge doseringen anabolen, middelen uit onbetrouwbare bron, hoge doseringen schildklierhormoon, onduidelijke combinaties van middelen, soms ook een leefstijl die moeilijk te combineren is met sport. De logica van die kuurschema's was soms ver te zoeken."

Kuur
In 1984 publiceerde IJzerman in het tijdschrift Geneeskunde en Sport gegevens over de anabolenkuur van een 24-jarige bodybuilder. De man trainde anderhalf jaar, had zijn tweede kuur bijna afgerond, en wilde graag weten of hij nog helemaal gezond was.

Je ziet het kuurschema van de bodybuilder hieronder. De grafiek geeft de wekelijkse doses. 1 = metholone enanthate; 2 = stanozolol; 3 = nandrolone decanoate.


Zo kuurden ze in 1984


IJzerman had moeite met het schema, schrijft hij. De fig.1 waarover hij het hieronder heeft zie je hierboven.


Zo kuurden ze in 1984


Effect
De kuur - en de eerste kuur die de bodybuilder drie maanden eerder had genomen - resulteerde echter wel in progressie. De bodybuilder was in de periode van 3 maanden zwaarder en sterker geworden. Dat zie je in de figuur hieronder.

De bodybuilder was trouwens 1.84 m lang, en had een vetpercentage van 12 procent.


Zo kuurden ze in 1984


Toen IJzerman de bodybuilder onderzocht, zat hij in week 6 van zijn kuur. De concentratie HDL in zijn bloed was te laag, die van de leverenzymen SGOT en SGPT te hoog. Om die reden adviseerde IJzerman de bodybuilder om in ieder geval met een volgende kuur te wachten totdat de zaak weer was genormaliseerd.

Bron:
IJzerman JC. Gericht periodiek onderzoek bij gebruik van anabole steroïden. Geneeskunde & Sport, 1984, nr. ?, pp 207-8.

Meer:
1975: Bodybuilders groeien van 10-25 milligram Dianabol per dag (2-4-2009)