22.09.2012 | ||||
Zo werkt HMB
De leucinemetaboliet HMB heeft volgens zijn ontdekkers een milde antikatabole en anabole werking doordat HMB de synthese van cholesterol - een bestanddeel van celmembranen - in de spiercel stimuleert. Volgens een dierstudie van de Federal University of Sao Paulo werkt HMB echter complexer. De Brazilianen ontdekten dat HMB cortisol remt en het klassieke anabole signaalmolecuul mTOR activeert.
In die periode werden de ratten inderdaad gespierder dan ratten in een controlegroep die geen HMB kregen. Effecten op de vetmassa vonden de onderzoekers niet, maar de Brazilianen sluiten niet dat ergens in het lichaam, op een plek waar ze niet hebben gekeken, HMB vetdepots verminderde.
EDL: extensor digitorum longus muscle, RPAT: retroperitoneal adipose tissue, MEAT: mesenteric adipose tissue.
In het bloed van de dieren zakte de concentratie van het stresshormoon cortisol significant. De testosteroncentratie steeg, maar niet significant. Tegelijkertijd nam de nuchtere insulinespiegel toe met maar liefst 245 procent.
In de spiercellen van de proefdieren verhoogde HMB de aanmaak van het anabole signaalmolecuul mTOR met 430 procent. Het aantal p70S6K-moleculen nam niet toe, maar die moleculen werden wel 470 procent actiever. De onderzoekers vonden geen effect op GLUT-4, op AMPK, of op het anabole signaalmolecuulcombo Akt/PKB.
Tsjechische onderzoekers meldden in 2009 dat HMB-suppletie de aanmaak van eiwit in de lever van proefdieren verhoogt. [Food Chem Toxicol. 2009 Jan;47(1):255-9.] De Brazilianen ontdekten hoe dat kan: HMB verhoogt de aanmaak van de insulinereceptor in de lever. In de spiercellen doet HMB dat niet.
"HMB treatment leads to skeletal muscle hypertrophy via increases in mTOR expression and decreases in serum corticosterone concentrations", concluderen de Brazilianen. "Our results suggest that HMB supplementation can be used to increase muscle mass without adverse health effects."
Bron:
Meer:
|