15.07.2012

Met elk pilletje zolpidem stijgt je kans op kanker

Het slaapmiddel zolpidem - op de markt als Stilnoct en Ambien - verhoogt de kans op kanker. Volgens een Taiwanese studie, waaraan meer dan veertienduizend zolpidemgebruikers meewerkten, wordt elke dag dat je het slaapmiddel gebruikt je kans op kanker een beetje groter.

Veel forse anabolengebruikers hebben slaapproblemen, en sommigen bestrijden die met farmacologische slaapmiddelen. En dus ook met zolpidem, zo leren berichten op fora voor bodybuilders.

Recent ontdekten epidemiologen dat farmacologische slaapmiddelen nog ongezonder zijn dan we al dachten. Ze verhogen de sterftekans, onder meer omdat ze de kans op kanker verdubbelen.

In Mayo Clinic Proceedings publiceerden oncologen van de Taiwanese China Medical University in Taichung een paar weken geleden een studie waarin ze jarenlang duizenden patiënten volgden die zolpidem gebruikten. De onderzoekers vergeleken de zolpidemgebruikers met patiënten die geen zolpidem slikten, en ontdekten dat zolpidem de kans op kanker verhoogde.


Met elk pilletje zolpidem stijgt je kans op kanker


Toen de onderzoekers keken naar de hoeveelheid zolpidem die hun patiënten op jaarbasis gebruikten ontstond de tabel hieronder. Tot een dosis van 30 mg zolpidem per jaar - dat zijn drie pilletjes - is zolpidem veilig. Daarboven begint de kans te stijgen. Bij de patiënten die hun slaapproblemen uitsluitend met zolpidem bestrijden, en meer dan 300 mg per jaar gebruiken, is de kans op kanker verhoogd met maar liefst een factor zes.


Met elk pilletje zolpidem stijgt je kans op kanker


Vooral de kans op orale kankers en slokdarmkanker steeg. De Taiwanezen vermoeden dat zolpidem de hoeveelheid maagzuur verhoogt. Dat maagzuur kan de cellen in de slokdarm en mond- keelholte voortdurend beschadigen, en de kans verhogen dat daar gezonde cellen veranderen in kankercellen.

De wisselwerking tussen anabolen en zolpidem zou wel eens beroerd kunnen uitpakken, zo speculeren wij. In het lichaam van chemische bodybuilders vinden onderzoekers toch al veel rare cellen...

Bron:
Mayo Clin Proc. 2012 May;87(5):430-6.

Meer:
Slaapmiddelen verviervoudigen sterftekans (3-6-2012)