25.06.2014

Dierstudie: zonnebaden is verslavend

Zonnebaden is verslavend
Als je dwangmatig in de zon of onder de zonnebank ligt te bakken, dan ben je misschien verslaafd aan ultraviolette straling. Onderzoekers van Harvard Medical School publiceerden in Cell een dierstudie die laat zien dat verslaving aan ultraviolet licht overeenkomsten vertoont met verslaving aan morfine en verwante drugs.

Verslavend zonlicht
Jaarlijks neemt het aantal mensen waarbij artsen huidkanker constateren met 3 procent toe, en dat komt vooral omdat zij zich vrijwillig blootstellen aan meer zonlicht dan goed voor ze is. Komt dat misschien omdat zonlicht of synthetische UV-straling verslavend is?

Die vraag is minder ver gezocht dan je op het eerste gezicht misschien denkt. Door blootstelling aan UV-licht maken huidcellen de natuurlijke pijnstiller beta-endorphin aan. Die stof interacteert met de mu-opioidreceptor, waarmee ook drugs als opium en morfine interacteren.

Beta-Endorphin

De onderzoekers stelden muizen, waarvan ze de vacht op de rug hadden afgeschoren, zes weken lang bijna dagelijks bloot aan een klein half uur UV-licht. En inderdaad, daardoor steeg in het bloed van de dieren de concentratie beta-endorphin. Toediening van licht zonder UV-straling [Mock] had dat effect niet.


Dierstudie: zonnebaden is verslavend


Naloxone is een stof die de mu-opioidreceptor blokkeert. Toediening van die stof verhinderde niet dat UV-licht de concentratie beta-endorphin verhoogde. UV-licht maakte de muizen ook minder gevoelig voor pijn.

Als je knaagdieren stoffen geeft die inwerken op de mu-opioidreceptor, dan zie je dat aan hun staart. Die gaat recht omhoog staan. Een "Straub-tail", heet dat. Je ziet linksonder een rat die onder invloed is van een opioid. De rat rechtsonder is dat niet.


Dierstudie: zonnebaden is verslavend


Blootstelling aan UV-licht zorgde ervoor dat de muizen vaker rondliepen met een Straubstaart.


Dierstudie: zonnebaden is verslavend


Ontwenningsverschijnselen

Als UV-licht de effecten van een opioid imiteert, dan zou het stoppen met bestraling ontwenningsverschijnselen moeten veroorzaken. En inderdaad: toen de onderzoekers na zes weken UV-bestraling hun muizen injecteerden met de endorphin-blokker naloxone vertoonden de muizen gedrag dat wijst op ontwenningsverschijnselen.


Dierstudie: zonnebaden is verslavend


Conclusie

"The current studies suggest that UV exposure is biologically addictive but dangerous due to UV's mutagenic activities toward formation of all common forms of skin cancer", concluderen de onderzoekers. "This calls into question the perceived safety of tanning beds and current benign views of indoor tanning, reflected in the United States' current Food and Drug Administration classification of UV-emitting devices as class I and therefore minimally regulated."

"It may be necessary, therefore, to more proactively protect individuals, including teens, from the risks of an avoidable, potentially lifethreatening exposure and to view recreational tanning and opioid drug abuse as engaging in the same biological pathway."

Bron:
Cell. 2014 Jun 19;157(7):1527-34.

Meer:
Het bestaat: verslaafd aan wortels (6-4-2013)