08.06.2012

Krachttraining geneest muisarm en tenniselleboog

Krachttraining geneest muisarm en tenniselleboog

Miljoenen mensen hebben voortdurend pijn in hun onderarmen. Door de eeuwige draaibewegingen die ze in hun werk met hun polsen maken, hebben ze een muisarm of een tenniselleboog gekregen. Deense onderzoekers van het National Research Centre for the Working Environment ontdekten dat krachttraining de kans op genezing fors verhoogt.

Ongeveer 4 procent van iedereen die zijn werkend bestaan doorbrengt achter een computerscherm [Occup Environ Med. 2003 Nov;60(11):e14.] en 8 procent van de werkers in fabrieken [Arthritis Rheum. 2003 Aug 15;49(4):519-25.] ontwikkelen een blessure in hun onderarmen. Hoe monotoner het werk, en des te groter de werkstress, des te groter is de kans.

De Denen ontdekten eerder dat werkers met een chronische pijn in hun nek een afwijkend vezeltype in hun pijnlijke spieren hebben: een bijzonder groot langzaam spiervezeltype met een slechte bloedtoevoer. [Pain. 2008 Oct 31;139(3):588-93.] Dat spiervezeltype ontstaat kennelijk als gevolg van overbelasting - en veroorzaakt pijn. Krachttraining kan in spierweefsel zorgen voor een gezonder type spiervezel en dus pijn verminderen, theoretiseerden de Denen.

De onderzoekers deden een proef met 282 werkers in productiefaciliteiten om die theorie te toetsen. De proefpersonen moesten in hun werk continu gegevens invoeren in computers of monotone mechanische handelingen verrichten, en hadden daardoor last van een muisarm of tenniselleboog.

De onderzoekers lieten de geblesseerde werkers gedurende 20 weken trainen, 3 keer per week. Elke sessie duurde 20 minuten. De proefpersonen deden de wrist-extension, de lateral-raise, de front-raise, shrugs en reverse-flies. Een controlegroep van 255 geblesseerde werkers trainde niet.

De figuur hieronder vertelt dat de pijn in de onderarmen - op een schaal van 0 [geen pijn] tot 100 [maximale pijn] - tijdens de 20 weken krachttraining geleidelijk afnam.


Krachttraining geneest muisarm en tenniselleboog


In de trainingsperiode verdubbelden de gewichten waarmee de proefpersonen trainden. De proefpersonen werden dus sterker, en belastten daardoor de spieren en gewrichten in hun onderarmen minder, aldus de Denen.

Bij de groep werknemers met serieuze pijn verhoogde krachttraining de kans op herstel met een factor 4 tot 6.

Bron:
BMJ Open. 2012 Feb 13;2(1):e000412.

Meer:
Krachtsport beschermt tegen de ziekte van Parkinson (16-11-2011)
Krachttraining verhelpt rugklachten (31-1-2010)
Zonder medicijnen houden drie krachttrainingen per week botten sterk (5-1-2010)