|
Hoe groot is de anabole werking van 6-ketoprogesteron?
In de goede ouwe tijd waren mannen nog echte mannen. Mannen deden nog echte stoere mannendingen, zoals Duke Nukem-spelen en naar Megadeth luisteren. Als ze trainden met gewichten met een beetje farmacologische hulp, dan wilden ze niets te maken hebben met progesteron of stoffen die daar op leken. Die hormonen stopte je in pillen voor vrouwen, niet in preparaten voor mannen die nog meer man wilden worden. Die tijd is niet meer. In de groezelige webshops waar je designersteroïden en SARMs koopt, struikel je tegenwoordig over de producten met 6-ketoprogesteron.
De ontdekking van 6-ketoprogesteron
Effecten van 6-ketoprogesteron
Al snel ontdekken onderzoekers dat 6-ketoprogesteron in kleine hoeveelheden in het lichaam circuleert, maar over de biologische effecten komt pas aan het einde van de jaren vijftig meer duidelijkheid. In 1958 publiceren Japanse wetenschappers het artikel 6-Ketoprogesterone and its biological actions. [Endocrinol Jpn. 1958 Sep;5(3):149-62.]
Ook de Japanners doen dierproeven. En ook de Japanners constateren dat 6-ketoprogesteron geen progestagene werking heeft.
De Japanners bestuderen 6-ketoprogesteron met de klassieke dierproeven waarmee chemici in de twintigste eeuw de androgene en anabole werking van anabole steroïden vatststellen. Ze ontdekken dat 6-ketoprogesteron ongeveer net zoveel androgene en anabole werking heeft als progesteron.
Klik op de figuur hieronder voor een grotere versie.
Maar hoe dan?
Vida baseert zich trouwens op een artikel dat - alweer - Maximilian Ehrenstein publiceerde in 1952. [J. Org. Chem., 1952, 17 (12), pp 1587-96.] Ehrenstein bespreekt in dat artikel de uitkomsten van een dierstudie met haantjes die een bevriende onderzoeker voor hem uitvoerde. Ehrenstein hield kennelijk niet van dierproeven.
Meer over de biologische effecten, inclusief de veiligheidsaspecten, van 6-ketoprogesteron hebben we niet kunnen vinden. Caveat emptor.
Bron: Meer:
|
|