Opgeladen: 17-7-2023
Opgeborgen in: Carnitine
Translation: Acetylcarnitine dispels fatigue (18-7-2023)

Acetylcarnitine verdrijft vermoeidheid

Zeventigplussers die last hebben van geestelijke en lichamelijke vermoeidheid, reageren misschien goed op suppletie met acetylcarnitine. Italiaanse onderzoekers boekten goede resultaten met een dagelijkse dosis van 4 gram per dag, maar wellicht zijn lagere doses ook effectief.


Acetylcarnitine verdrijft vermoeidheid


Studie
In 2008 publiceerden Italiaanse gerontologen van de Universita degli Studi di Catania een trial waaraan 96 zeventigplussers als proefpersoon meewerkten. Alle proefpersonen kampten met fysieke of mentale vermoeidheid.

Gedurende 180 dagen slikte de helft van proefpersonen dagelijks een placebo. De andere helft slikte twee keer per dag 2 gram acetylcarnitine. In totaal gebruikten de proefpersonen in deze groep dagelijks dus 4 gram acetylcarnitine.

4 gram acetylcarnitine per dag is trouwens een hoge dosis, die niet bij iedereen goed valt. In de praktijk hebben mensen die acetylcarnitine [chemische structuur hieronder] gebruiken tegen vermoeidheid meestal ook baat bij een lagere dosering van 1000-2000 milligram per dag.


Acetylcarnitine verdrijft vermoeidheid


Resultaten
De onderzoekers bepaalden de fysieke en de mentale vermoeidheid van hun proefpersonen met vragenlijsten waarop ze maximaal 26 punten konden scoren. Hoe hoger de score, hoe groter de vermoeidheid. Suppletie verminderde de fysieke en mentale vermoeidheid met respectievelijk 7 en 3.2 punten.

Klik op de tabel voor een grotere versie.


Acetylcarnitine verdrijft vermoeidheid


De Italianen bepaalden het fysieke functioneren van hun proefpersonen met Physical Functioning Scale [PF]. De beste score die je daarop kun halen is 100. Suppletie tilde deze scores van 69.8 naar 89.8. Suppletie verminderde onder meer spierpijn en vermoeidheid na inspanning.

De onderzoekers testten tenslotte de mentale vermogens van hun proefpersonen met de Mini Mental State Examination [MMSE]. Hoe hoger je daarop scoort, hoe beter. De maximale score is 30. In de groep die acetylcarnitine kreeg, nam de gemiddelde score toe van 23.4 naar 26.8.

Bron:
Arch Gerontol Geriatr. 2008 Mar-Apr;46(2):181-90.

Meer:
Acetyl-L-carnitine verjongt oude spieren (18-2-2018)
Proseksuele werking supplement met acetylcarnitine groter dan die van testosteron (13-6-2004)


Omega-3-vetzuren en carotenoiden reduceren vermoeidheid bij kanker Spirulina maakt energieker Hoe de combinatie van NADH en Q10 vermoeidheid bestrijdt

Omega-3-vetzuren en carotenoiden reduceren vermoeidheid bij kanker
Kleine humane studie.

Spirulina maakt energieker
Veel gebruikers van spirulina durven er een eed op te zweren dat spirulina energie geeft en de vermoeidheid verdrijft.

Hoe de combinatie van NADH en Q10 vermoeidheid bestrijdt
Mensen die kampen met chronische vermoeidheid reageren misschien goed op suppletie met NADH en Q10.