Opgeladen: 23-2-2021
Opgeborgen in: Afslankmedicijnen, In de pijplijn
Translation: Fighting obesity with semaglutide | Just as effective as bariatic surgery? (24-2-2021)

Afslanken met semaglutide | Net zo effectief als maagverkleining?

"Dit is nog nooit vertoond", zegt de Britse hoogleraar en endocrinoloog Rachel Batterham in een persbericht. [sciencedaily.com, February 11, 2021.] "Dit is het eerste medicijn waarmee mensen net zoveel kunnen afslanken als door een maagverkleining." Het middel waarover Batterham het heeft, heet semaglutide. In een trial die binnenkort verschijnt in de New England Journal of Medicine verliezen dikke proefpersonen gemiddeld 15 kilo als ze semaglutide gebruiken.

Semaglutide
Semaglutide is een versleutelde versie van het hormoon GLP-1. In het lichaam komt GLP-1 vrij als voedsel het einde van de dunne darm bereikt en de glucosespiegel stijgt. In de hersenen remt GLP-1 de eetlust, in de alvleesklier stimuleert GLP-1 de afgifte van insuline.

GLP-1 verdwijnt in de praktijk snel uit het lichaam, maar semaglutide is op zo'n manier versleuteld dat het langdurig blijft circuleren. De enzymen die GLP-1 snel in stukjes knippen, hebben moeite met semaglutide.


Afslanken met semaglutide | Net zo effectief als maagverkleining?


In de NEJM-trial injecteerden de obese proefpersonen zichzelf slechts 1 keer per week met een semaglutide-pen.

Studie
Batterham en haar collega's onderzoekers experimenteerden gedurende 68 weken met 1961 18-plussers met een BMI van 30 of meer. Een deel van de proefpersonen kreeg een placebo, een andere deel injecteerde wekelijks met semaglutide.

De begindosis was 0.25 milligram semaglutide per injectie, maar die die dosis nam gedurende de eerste 16 weken van de trial geleidelijk toe tot 2.4 milligram. Sommige proefpersonen konden die 2.4 milligramdosis niet verdragen, en bleven hangen bij een lagere hoeveelheid.


Afslanken met semaglutide | Net zo effectief als maagverkleining?


De onderzoekers gebruikten een product van Novo-Nordisk. Novo-Nordisk produceert injecteerbare semaglutide, maar ook semaglutide in tabletvorm. Diabetologen en endocrinologen geven die in een lagere dosis al aan mensen met diabetes. Novo-Nordisk sponsorde de trial.

Resultaten
De gemiddelde proefpersoon in de experimentele groep viel iets meer dan 15 kilo af. Dat kwam vooral doordat semiglutide de eetlust verminderde.


Afslanken met semaglutide | Net zo effectief als maagverkleining?


Afslanken met semaglutide | Net zo effectief als maagverkleining?


Toediening van semaglutide leidde ook tot een beetje verlies van vetvrije massa. Omdat de proefpersonen echter fors meer vetmassa verloren dan vetvrije massa, verbeterde semaglutide de lichaamssamenstelling.

Volgens de studie verloren de proefpersonen in de experimentele groep een significant deel van hun tailleomvang. Daarnaast verbeterde hun cholesterolhuishouding. De proefpersonen rapporteerden tenslotte ook een toename van hun kwaliteit van leven.

Bijwerkingen
Enkele procenten van de proefpersonen in de experimentele groep haakten af omdat ze last kregen van bijwerkingen als misselijkheid, verstopping, diaree en overgeven. Dat is niet zo raar, want GLP-1-analogen vertragen de darmwerking.

Afgaande op de studie in de NEJM is semaglutide betrekkelijk veilig. Daarbij moet je dan wel bedenken dat semaglutide een nieuw medicijn is, waarvan de bijwerkingen nog niet in kaart zijn gebracht. Van andere, al wat oudere GLP-1-agonisten, weten we trouwens dat die mogelijk wel degelijk bijwerkingen hebben die gebruikers beter serieus kunnen nemen.

Er zijn aanwijzingen dat de oudere GLP-1-analogen bij sommige gebruikers misschien de nieren beschadigen. [Gebu 2009;43:103-4.] Bovendien heeft de Amerikaanse FDA weet van enkele gevallen waarin gebruikers van GLP-1-analogen ontstekingen van de alvleesklier ontwikkelden. Enkele van deze gevallen hadden een dodelijke afloop. [Gebu 2010;44(5):49-55.]

Bron:
N Engl J Med. 2021 Feb 10. doi: 10.1056/NEJMoa2032183. Online ahead of print.

Meer:
Afslanken met semaglutide gaat twee keer zo snel als met andere farmacologische afslankmiddelen (28-10-2017)


Bimagrumab | Van anabolicum tot afslankmedicijn De light-versie van DNP heet BAM15 Dierstudie: slank of dik, oud of jong, Bay 60-6583 verbetert je lichaamssamenstelling

Bimagrumab | Van anabolicum tot afslankmedicijn
De spieropbouwende werking van deze myostataineblokker valt tegen, zijn effect op de vetmassa niet...

De light-versie van DNP heet BAM15
Fascinerende publicatie in Nature Communications.

Dierstudie: slank of dik, oud of jong, Bay 60-6583 verbetert je lichaamssamenstelling
'O jee', dachten we toen we het artikel lazen dat de Duitse farmacoloog Thorsten Gnad, verbonden aan de University of Bonn, publiceerde in Cell Metabolism.