Opgeladen: 28-10-2017
Opgeborgen in: Farmacologische afslankmiddelen
Translation: No translation yet

Afslanken met semaglutide gaat twee keer zo snel als met andere farmacologische afslankmiddelen

Er is een nieuw afslankmiddel in aantocht dat misschien - heel misschien - een einde kan maken aan de vetzuchtepidemie. Dat middel heet semaglutide, het is ontwikkeld door Novo Nordisk en volgens onderzoekers van de universiteit van Leeds in Engeland vermindert het de inname van kilocalorieën met een kwart.

Semaglutide
Semaglutide is gebaseerd op GLP-1, een hormoon dat vrijkomt als de spijsverteringsorganen voedsel verteren. Het heeft een waaier van biologische effecten.


Afslanken met semaglutide gaat twee keer zo snel als met andere farmacologische afslankmiddelen


Afslanken met semaglutide gaat twee keer zo snel als met andere farmacologische afslankmiddelenAfslanken met semaglutide gaat twee keer zo snel als met andere farmacologische afslankmiddelen
Klik op de figuur hierboven voor een grotere versie. De structuur die je ziet is die van semaglutide. Hij lijkt op die van GLP-1, maar door een aantal modificaties hebben enzymen in het lichaam grote moeite semaglutide te neutraliseren.

Daardoor is semaglutide volgens Novo Nordisk effectiever dan de GLP-1-analogen die al op de markt zijn, zoals dulaglutide, exenatide en liraglutide. Gebruikers kunnen volstaan met 1 injectie van 1 milligram per week. Het is misschien zelfs mogelijk om een orale versie van semaglutide te maken.

Studie
In Diabetes, Obesity and Metabolism vertellen Britse onderzoekers dat ze 30 obese proefpersonen 12 weken wekelijks injecteerden met semaglutide. In week 1-4 kregen de proefpersonen per injectie 0.25 milligram semaglutide, in week 5-8 0.5 milligram en in week 9-12 1 milligram.

Bij een andere gelegenheid herhaalden de onderzoekers de procedure, maar gaven de proefpersonen toen een placebo.

Resultaten
Toediening van semaglutide verminderde het lichaamsgewicht met 5 kilo. De proefpersonen verloren vooral lichaamsvet.


Afslanken met semaglutide gaat twee keer zo snel als met andere farmacologische afslankmiddelen


Afslanken met semaglutide gaat twee keer zo snel als met andere farmacologische afslankmiddelenDe afname van het lichaamsgewicht was het gevolg van een verminderd hongergevoel en een toename van het verzadigingsgevoel. Door semaglutide verminderden de proefpersonen hun calorie-inname automatisch met een kwart.


Afslanken met semaglutide gaat twee keer zo snel als met andere farmacologische afslankmiddelenMechanisme
"The potency of the drug is probably due to the action of the GLP-1 protein receptors on broad aspects of the appetite control system including hunger, craving and rewarding aspects of food", zegt John Blundel, de eerste auteur van de studie in een persbericht. [sciencedaily.com October 23, 2017]

Conclusie
"What was striking was the potency of the drug's action", vervolgt Blundel. "We saw results in 12 weeks which may take as long as six months with other anti-obesity medication."

"A drug that reduces daily food intake by about a quarter with a substantial reduction in body fat will help some people to feel more in control of their lives and will help to prevent the onset of poor health that often arises from obesity."

Bron:
Diabetes Obes Metab. 2017 Sep;19(9):1242-51.

Meer:
Deze antioestrogene metaboliet van estradiol houdt overgewicht en diabetes op afstand (22-1-2017)
Aicar-booster Compound 14 is een afslankmiddel (29-7-2015)
Keert D-amfetamine terug als afslankmiddel? (28-6-2014)


DHEA als afslankmiddel
Japanse dierstudie, Amerikaanse humane studie.

Afslanken met orlistat gaat beter met extra L-carnitine
Humane studie met 227 dikke mensen met diabetes-type-2 als proefpersoon. Duurde een jaar. Beproefde dosis: 2 gram carnitine per dag.

Je wordt er niet vrolijker op, van chemisch afslanken
Dikke mensen voelen zich beter als ze overtollige kilo's verliezen. Maar niet als ze daarbij farmacologische hulp nodig hebben.