18.01.2011

Afvallen met sibutramine gaat sneller met L-carnitine

Artsen schrijven in de EU geen sibutramine [structuurformule hieronder] meer voor, maar op de zwarte markt is het in de verte aan amfetamine verwante afslankmiddel nog voorhanden. Het werkt beter in combinatie met L-carnitine, schrijven onderzoekers van de Italiaanse University of Pavia binnenkort in Metabolism.

Sibutramine


Meridia
Sibutramine verhoogt de stofwisseling en dus het calorieverbruik, en remt de eetlust. Het was op de markt als Meridia. Sibutramine was redelijk effectief, maar ging in de ban omdat het volgens grote studies hart- en vaatziekten in de hand bleek te werken. Toen de Italianen gedurende een jaar dagelijks 10 mg sibutramine aan 254 mannen en vrouwen met diabetes-2 gaven was sibutramine nog legaal.

Omdat L-carnitine in theorie allemaal dingen doet die gunstig zijn voor mensen met diabetes waren de onderzoekers benieuwd naar het effect weten van de combinatie subitramine-carnitine. Ze gaven dus de helft van hun proefpersonen alleen sibutramine, en de andere helft daarbij ook dagelijks 2 gram L-carnitine.

De sibutraminegroep verloor in een jaar tijd 9.1 kg, de carnitine-sibutraminegroep 10.9 kg. De gecombineerde groep viel niet alleen meer af, maar leek ook gevoeliger voor insuline te worden.

HbA1c = versuikerd hemoglobine, een merker voor suikerziekte; FPG = fasting plasma glucose; PPG = postprandial plasma glucose; HOMA-IR = homeostasis model assessment of insulin resistance index fasting plasma insulin.


Afvallen met sibutramine gaat sneller met L-carnitine


Afvallen met sibutramine gaat sneller met L-carnitine


De suppletie met L-carnitine zorgde voor een verhoogde afgifte van het 'goede' vetcelhormoon adiponectin en een verminderde afgifte van de ontstekingsfactor TNF-alpha. Dat wijst erop dat L-carnitine de ontstekingen verminderde die het gevolg zijn van diabetes-2.

De toevoeging van L-carnitine zorgde niet voor extra bijwerkingen.

Voor de goede orde: het onderzoek is niet betaald door een fabrikant van L-carnitine, maar door de universiteit van de onderzoekers.

Bron:
Metabolism. 2010 Apr 26. [Epub ahead of print].

Meer:
Fat burner carnitine heeft koolhydraten nodig (14-7-2008)
Honderdjarigen op L-carnitine hebben meer spieren en minder vet (18-12-2007)