29.03.2015

Aids-bacterie Mycobacterium fortuitum veroorzaakt abces bij bodybuilder

Een Britse bodybuilder, die anabole steroïden in zijn pecs injecteerde, heeft als gevolg daarvan abcessen gekregen die chirurgisch moesten verwijderd. Artsen van het Medway Maritime Hospital in Kent beschrijven zijn geval in een medisch vakblad. De abcessen werden veroorzaakt door een bacterie die volgens handboeken alleen gevaarlijk is voor mensen met een verzwakt immuunsysteem - bijvoorbeeld als gevolg van de immuunziekte Aids. Maar kennelijk is de ziektekiem ook riskant voor anabolengebruikers.

Abcessen

De hoofdpersoon in de case study was een 37-jarige Britse bodybuilder. Toen hij voor zijn werk in het Midden-Oosten was, had hij al eens abcessen in zijn borststreek gekregen, op de plaatsen waar hij zichzelf had ingespoten met anabole steroïden. Artsen hadden de abcessen verwijderd, maar nadat de bodybuilder terug was gekeerd in Engeland was het probleem teruggekeerd - in de vorm van een abces van 5 bij 5 centimeter in zijn rechterborst.

De artsen verwijderden het abces, en lieten de bodybuilder een kuur met de antibiotica amoxicillin en clavulanate. Maar toen de man een week later was teruggekeerd, was het abces weer terug. Dus herhaalden de artsen de procedure.

Weer een week later was het abces voor de derde keer teruggekeerd. Dit keer droop de pus uit de wonden.

Nogmaals probeerden de artsen het abces schoon te maken, en lieten een deel van het verwijderde weefsel onderzoeken door het lab. Ze hadden dat eerder ook gedaan met de inhoud van de abcessen, maar daarin had het lab geen micro-organismen gevonden. Maar in de verwijderde weefsels vond het lab wel iets: de bacterie Mycobacterium fortuitum [hieronder].


Mycobacterium fortuitumArtsen vinden besmetting met Mycobacterium fortuitum eigenlijk alleen bij mensen met een verzwakt immuunsysteem. Een gezond immuunsysteem rekent snel af met dit organisme, maar als het immuunsysteem niet goed werkt kan de bacterie flink huishouden - en soms zelfs dodelijk zijn. Dan kan gebeuren bij mensen met Aids, bij patiënten die corticosteroïden gebruiken of chemokuren moeten ondergaan - en misschien dus ook bij anabolengebruikers.

De bacteriestam die de bodybuilder bij zich droeg was resistent tegen veel soorten antibiotica. Dus gaven de artsen de bodybuilder de antibiotica ciprofloxacin en doxycycline. Toen de bodybuilder last kreeg van bijwerkingen van de ciprofloxacin vervingen de artsen dat middel door moxifloxacin, maar ook daar kon de man niet tegen - en dus konden de artsen de man alleen behandelen met doxycycline.

Happy end
Uiteindelijk moest de bodybuilder nog een vierde keer onder het mes, maar dat was de laatste keer. De behandeling sloeg aan, en de abcessen genazen. Je ziet hieronder hoe de abcessen eruitzagen nadat de artsen ze hadden verwijderd.


Aids-bacterie Mycobacterium fortuitum veroorzaakt abces bij bodybuilder


Aids-bacterie Mycobacterium fortuitum veroorzaakt abces bij bodybuilderEen paar weken na de laatste chirurgische waren de wonden geheeld. Dat zie je hierboven.

Conclusie
"This is the first reported case of an association between anabolic steroid injection and Mycobacterium fortuitum infection", schrijven de artsen. "In this case, surgical excision and prompt antimicrobial treatment achieved a local cure."

"The key message from our report is that recurrent non-healing skin abscesses should be treated with suspicion for rare organisms, including mycobacterium, and tissue samples should be sent for histology and microbiology."

Bron:
Ann R Coll Surg Engl. 2013 Jan;95(1):e12-3.

Meer:
Een quadriceps vol pus (24-9-2011)
Bodybuilder krijgt gezwel in triceps na injectie met anabolen (20-12-2007)
In elke schouder een spuitabces na injecties anabole steroïden (6-8-2006)