08.11.2014

Anabolengebruiker heeft twee gezwellen van 14 bij 11 bij 3 cm in zijn schouderspieren

Het gezwel dat chirurgen van de Kansas City School of Medicine uit de schouderkop van een bodybuilder verwijderden was op de scans 14 bij 12 bij 3 centimeter groot. Toen ze het operatief verwijderden ontdekten de artsen dat de kern ervan 7 bij 3 bij 3 centimeter groot was. Het was geel, was rubberachtig en gevuld met een dikke gele vloeistof. Het gevolg van de anabole steroïden die de bodybuilder in zijn delts had geïnjecteerd, denken de artsen.

Gezwel

De hoofdpersoon in het verslag van de artsen, dat onlangs verscheen in Orthopedics, was een 40-jarige fanatieke bodybuilder die zijn geld verdiende in de ICT. Toen hij contact met de artsen zocht liep hij al jaren rond met een gezwel in zijn rechterschouder. Hij merkte dat het gezwel de afgelopen 6 maanden in omvang was toegenomen, en hoewel het ding geen pijn deed, maakte hij zich zorgen.

Je ziet een scan van het ding hieronder. Myositis ossificans, luidde de diagnose. Het pijltje wijst naar een verkalking.


Anabolengebruiker heeft twee gezwellen van 14 bij 11 bij 3 cm in zijn schouderspierenAnabolengebruiker heeft twee gezwellen van 14 bij 11 bij 3 cm in zijn schouderspieren
De artsen verwijderden het gezwel, en bestudeerden het onder de microscoop. Het bestond uit immuuncellen, die iets hadden omsloten om te voorkomen dat het in het lichaam zou komen. Andere immuuncellen hadden vervolgens geprobeerd het omsloten materiaal af te breken.

Om het gezwel te verwijderen moesten de artsen een compleet stuk spiervezel weghalen; het gezwel zat er precies midden in.

Nog meer gezwellen
Twee weken na de operatie meldde de bodybuilder dat hij ook in zijn linkerschouder een gezwel had. Je ziet sagittale en coronale scans van dat gezwel hieronder. Het was identiek aan het gezwel dat de artsen uit de rechterschouder hadden verwijderd. Het was 16 bij 11 bij 3 centimeter groot. Omdat de bodybuilder er geen last van had, besloot hij dat hij het liever liet zitten.


Anabolengebruiker heeft twee gezwellen van 14 bij 11 bij 3 cm in zijn schouderspieren


Anabolengebruiker heeft twee gezwellen van 14 bij 11 bij 3 cm in zijn schouderspierenConclusie
"This case report suggests a previously unknown association between anabolic steroid injections and myositis ossificans", schrijven de onderzoekers. "It is known that repeated microtrauma from submuscular injections can cause myositis ossificans, but it is unknown whether anabolic steroids are also causative."

"There is also the question of whether anabolic steroid injection acted as a foreign body reaction or a tumorinducing agent. This has been observed, for example, in polymyositis caused by leuprolide depot injections for prostate cancer, but has not yet been studied as a potential cause of myositis ossificans or other soft tissue tumors with the use of anabolic steroids."

"Although further investigation is warranted, myositis ossificans should be considered a complication of anabolic steroid injection."

Commentaar
Wij, de onwetende samenstellers van dit gratis webmagazijn, vragen ons af of de verkalkte gezwellen die de chirurgen aantroffen bij deze bodybuilder werkelijk zijn veroorzaakt door anabole steroïden. Niet alle preparaten op de zwarte markt zijn even zuiver van samenstelling, en misschien had de bodybuilder injectables gebruikt waarin behalve steroidhormonen ook verontreinigingen zaten die zijn immuunsysteem activeerden. Dan kun je denken aan micro-organismen, maar ook aan industriële verontreiniging.

Een andere mogelijkheid is dat de bodybuilder drager was van schadelijke ziektekiemen, die via de injecties in zijn spieren terechtkwamen.

Meer over de spuitcomplicaties waarmee onfortuinlijke anabolengebruikers te maken kunnen krijgen vind je hier.

Bron:
Orthopedics. 2014 Sep;37(9):e844-7.

Meer:
In elke schouder een spuitabces na injecties anabole steroiden (6-8-2006)