26.03.2015

Anabolenkuur verandert puistenbacterie in superpuistenbacterie

Het gebruik van anabole steroïden stimuleert de groei van Propionibacterium acnes, en verhoogt zo de kans op acne. Dat ontdekten onderzoekers uit Iran, schreven we een paar dagen geleden. Maar dat is niet het hele verhaal, concluderen we uit een oud onderzoek van de dermatoloog Csaba Kiraly uit 1988. Die studie suggereert dat het gebruik van anabolen Propionibacterium acnes verandert van een gewone puistenbacterie in een super-puistenbacterie.

Studie
Propionibacterium acnes
Kiraly schraapte van 7 mannelijke chemische bodybuilders een beetje weefsel van het voorhoofd en de rug, en haalde daar de bacteriën uit. De onderzoeker nam monsters vlak voordat hun kuur begon [Week 0], toen die halverwege was [Week 4] en op de laatste dag [Week 8].

Je ziet de doseringen - in mg per dag - hieronder. Ze zijn naar de huidige maatstaven bescheiden. De effecten op de vetvrije massa en het vetpercentage waren desondanks niet wezenlijk anders dan wat anabolengebruikers anno nu rapporteren.


Anabolenkuur verandert puistenbacterie in superpuistenbacterie


Anabolenkuur verandert puistenbacterie in superpuistenbacterieIn totaal vond Kiraly 44 verschillende strains van Propionibacterium acnes - plus 2 strains van Propionibacterium avidum. In zijn laboratorium bepaalde Kiraly vervolgens de activiteit van een aantal bacteriële enzymen die mogelijk een rol spelen bij het ontstaan van acne.

Resultaten
De onderzoeker keek om te beginnen naar lipase, een enzym dat vet splitst in vetzuren en glycerol. Propionibacterium acnes gebruikt dat enzym om de omgeving zo zuur te maken dat andere, goedaardige bacteriën, het loodje leggen. Kiraly vond geen statistisch significante effecten van het anabolengebruik op dat enzym.


Anabolenkuur verandert puistenbacterie in superpuistenbacterieKaraly vond wel statistisch significante effecten van het anabolengebruik op het enzym hyaluronidase. Dat enzym maakt de vezels van het bindweefsel in de soepel en doordringbaar. Propionibacterium acnes gebruikt hyaluronidase om in te nestelen in de huid.


Anabolenkuur verandert puistenbacterie in superpuistenbacterieJe ziet hierboven dat tijdens de anabolenkuur Propionibacterium acnes meer hyaluronidase gaat aanmaken. Dat betekent waarschijnlijk dat de bacterie dieper de huid kan binnendringen, makkelijker nieuwe kolonies vormt en moeilijker is te bestrijden.

Slot
Je leest tussen de regels van de studie door dat Kiraly vermoedt dat het effect dat hij heeft ontdekt een rol speelt bij het ontstaan van acne tijdens anabolengebruik. Helemaal zeker is hij echter niet - hij kon geen verband vinden tussen een toegenomen activiteit van hyaluronidase en daadwerkelijke acne. Maar dat zou wel eens te maken kunnen hebben met het geringe aantal proefpersonen dat hij gebruikte.

Hoe anabolen Propionibacterium acnes meer hyaluronidase laten aanmaken heeft Kiraly niet onderzocht.

Bron:
J. Soc. Cosmet. Chem., 39, 259-265 (July/August 1988).

Meer:
Bodybuilding, anabolen en de puistenbacterie (23-3-2015)
Extreme acne tekent chemische bodybuilder (21) voor het leven (24-8-2008)