Opgeladen: 5-7-2016
Opgeborgen in: Vitamines, Vitamine B, NAD+, Insulineversterkers
Translation: Anti-aging vitamin keeps diabetics healthy (4-10-2016)

Antiverouderings-vitamine houdt diabeten gezond

Antiverouderings-vitamine nicotinamide-riboside houdt diabeten gezond
Suppletie met nicotinamide-riboside draait niet alleen verouderingsprocessen terug. Volgens een dierstudie die biochemici van de universiteit van Iowa publiceerden in Scientific Reports helpt nicotinamide-riboside ook diabeten om gezond te blijven. De vitamine voorkomt schade aan de lever en zenuwbanen.

Diabetes, zenuwbanen & nicotinamide-riboside
Bij diabetes kan de hoeveelheid glucose in het lichaam toxisch hoog oplopen. Daardoor kan de lever vervetten en kunnen zenuwen afsterven. Door de beschadiging van zenuwbanen kunnen diabeten het gevoel in hun ledematen verliezen.

Nicotinamide-riboside heeft op celniveau precies het tegenovergestelde effect als diabetes. De vitamine B3-analoog imiteert het effect van calorische restrictie. Daarom wilden de onderzoekers met een dierstudie achterhalen of nicotinamide-riboside de gezondheidsimpact van diabetes kan verzachten.

Studie
De onderzoekers experimenteerden met drie groepen muizen. Een groep kreeg standaardvoer, en was gezond. [NC] Een andere groep voer waarin zoveel vet was verstopt dat de muizen dik werden en in een voorstadium van diabetes type-2 kwamen. [HFD] Weer een andere groep van de muizen kreeg niet alleen vetrijk voer, maar ook injecties die de afgifte van insuline stopzetten. [HFD+STZ] De muizen in die laatstgenoemde groep hadden dus full blown diabetes type-2.

In alle groepen kreeg de helft van de proefdieren voer waaraan een fikse hoeveelheid nicotinamide-riboside was toegevoegd. Een kilo voer bevatte 3 gram nicotamine-riboside HCl. Mensen die op dit moment met nicotinamide-riboside experimenteren gebruiken doses van enkele honderden milligrammen per dag.

Resultaten
Nicotinamide-riboside had geen effect op de muizen in de controlegroep. Dat was te verwachten, want de muizen waren jong. Maar op de dieren die waren vetgemest, en op de muizen die bovendien diabetes hadden gekregen, had suppletie wel degelijk effect.

Linksonder je dat nicotinamide-riboside bij de dikke en diabete muizen het lichaamsgewicht reduceerde. Rechtsonder zie je dat het supplement de lever beschermde tegen vervetting. De proefdieren hadden minder vetophopingen in hun lever.


Antiverouderings-vitamine nicotinamie-riboside houdt diabeten gezond


Antiverouderings-vitamine nicotinamide-riboside houdt diabeten gezondDe twee figuren hierboven verklappen gedeeltelijk hoe nicotinamide-riboside beschermt tegen diabetes. Het supplement verlaagt de glucosespiegel, waarschijnlijk doordat het in de cellen de werking van insuline versterkt of imiteert.

Diabetes kan zenuwen beschadigen, en dat gebeurde ook bij de muizen in deze studie. Toen de onderzoekers electrische pulsen door zenuwbanen van de dikke en diabete muizen stuurden, zagen ze dat de doorgeefsnelheid van zowel zenuwen die spieren aansturen [MNCV] als de doorgeefsnelheid van zintuiglijke zenuwbanen was vertraagd. Dat duidt op beschadiging. Toediening van nicotinamide-riboside voorkwam die schade.

De onderzoekers denken dat nicotinamide-riboside zenuwen niet alleen beschermt doordat het de insulinehuishouding verbetert, maar ook doordat de stof de zenuwcellen zelf beschermt en beter laat functioneren.


Antiverouderings-vitamine nicotinamide-riboside houdt diabeten gezondConclusie
"We have successfully addressed mouse models of prediabetes and type 2 diabetes with the naturally occurring vitamin nicotinamide riboside," zegt onderzoeksleider Charles Brenner over het onderzoek in een persbericht. [sciencedaily.com May 27, 2016] "What we have seen to date in mice justifies clinical testing of nicotinamide riboside in overweight adults and adults with diabetes."

Belangen
Het onderzoek is betaald door de Amerikaanse overheid en organisaties voor diabetici. Onderzoeksleider Brenner heeft een patent op zijn naam staan voor de productie van nicotinamide-riboside door gist [US8114626 B2] ChromaDex, een producent van nicotinamide-riboside, gebruikt die technologie. Brenner staat bovendien op de loonlijst van ChromaDex.

Bron:
Sci Rep. 2016 May 27;6:26933.

Meer:
Nicotinamide-riboside verlengt levensduur en verjongt spieren (7-6-2016)
Spiercel wordt superspiercel door nicotinamide-riboside (22-5-2016)


EGCG in groene thee versterkt werking insuline
In vitro-studie uit Zuid-Korea.

Lichamelijk actieve diabeet leeft langer
Epidemiologie.

Vlierbessen-extract imiteert werking insuline
Verbetert opname glucose met en zonder insuline. In vitro-studie.