Opgeladen: 25-3-2016
Opgeborgen in: Hart & bloedvaten, Plantaardige extracten, Aronia
Translation: Aronia delays aging of heart and blood vessels (3-6-2016)

Aronia remt veroudering van hart en bloedvaten

Suppletie met aronia - in de vorm van arionasap uit de supermarkt - houdt de cholesterolhuishouding en de vaatwanden jong als de jaren gaan klimmen. Dat concluderen Bulgaarse onderzoekers, verbonden aan de universiteit van Plovdiv, in een dierstudie die is verschenen in Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine.

Aroniabessen
Aroniabessen bevatten monsterlijke hoeveelheden polyfenolen. Als gevolg daarvan is hun smaak, ehm, niet optimaal - maar zijn de verwachtingen over hun gezondheidsbevorderende werking hoog gespannen.

Een liter sap van aroniabessen bevat bijvoorbeeld maar liefst bijna vijf gram polyfenolen, Vier gram daarvan bestaat uit proanthocyanins. De twee meest voorkomende polyfenolen in aroniasap zijn de hydroxycinnamaten neochlorogenic acid en chlorogenic acid.


Aronia remt veroudering van hart en bloedvaten

Aronia remt veroudering van hart en bloedvaten


Studie
Aronia remt veroudering van hart en bloedvaten
De onderzoekers vroegen zich af of ze in een dierstudie anti-ageing-effecten van aroniasap konden aantonen. Ze kochten een paar flessen met aroniasap van het Bulgaarse Vitanea, en gaven die aan oudere ratten. Vitanea sponsorde de studie trouwens niet. De onderzoekers kregen hun geld van de Bulgaarse overheid.

Resultaten
Gedurende drie maanden gaven de onderzoekers volwassen ratten van 10 maanden - labratten leven ongeveer twee jaar - via hun voer elke dag 64 milliliter aroniasap per kilogram lichaamsgewicht. Het humane equivalent van die dosis is voor een volwassene ongeveer 700 milliliter per dag. Da's veel.

Toen de drie maanden voorbij waren analyseerden de onderzoekers het bloed van de ratten [A], en vergeleken dat met even oude [CO] en jongere ratten van een paar maanden [CY] die geen aronioasap hadden gekregen.

Resultaten
De oude ratten in de CO-groep hadden meer van het 'slechte cholesterol' LDL in hun bloed dan de jonge ratten. Een hoge LDL-spiegel geldt nog steeds als één van de belangrijkste voorspellers van hart- en vaatziekten die we kennen.


Aronia remt veroudering van hart en bloedvaten


Toen de onderzoekers de aorta - een cruciaal bloedvat bij het hart - bestudeerden, zagen ze dat de vaatwanden er bij de A-groep beter aan toe waren dan bij de CO-groep.


Aronia remt veroudering van hart en bloedvaten


Veroudering verslechterde in deze studie dus de cholesterolhuishouding en de kwaliteit van vaatwanden, maar suppletie met aronia hief die verslechtering gedeeltelijk op.

Conclusie
"The importance of the present study is associated with a potential application of its findings in human nutrition and preventive medicine", schrijven de onderzoekers. "Its results indicate that Aronia melanocarpa juice improves lipid profile of supplemented animals and slows down the age-related changes in the aortic wall."

"The analysis of the atherogenic and cardioprotective indices definitely confirms that chokeberry juice has antiatherogenic and cardioprotective effects and can be recommended as a prophylactic means for healthy aging."

Bron:
Evid Based Complement Alternat Med. 2015;2015:717439.

Meer:
Aroniabessen bestrijden buikvet (15-3-2016)
Aronia vermindert cellulitis (1-9-2014)
Aronia verhoogt thermogenese (16-8-2014)


Water drinken beschermt tegen dodelijke hartaanval
Epidemiologisch onderzoek.

Soja voorkomt vorming bloedstolsels
Humane studie.

Hoe broccoli en spruitjes je LDL verlagen
In vitro-studie.