Opgepoetst: 18-6-2019
Opgeladen: 16-8-2014
Opgeborgen in: Afslanksupplementen, Aronia
Translation: Aronia boosts thermogenesis (16-9-2014)

Aronia verhoogt thermogenese

Aronia verhoogt thermogenese
Heb jij het koud als andere mensen het warm hebben? Loop jij rond sweaters als de rest van de wereld in een t-shirt rondloopt? Dan heb jij waarschijnlijk wat in de Aziatische traditionele geneeskunde 'een koude constitutie' heet. In dat geval kan suppletie met aroniabessen je misschien helpen, aldus onderzoekers van Kyoto Prefectural University in Japan. En diezelfde aroniabessen, voegen wij daar overmoedig aan toe, laten bovendien je afslanksupplementen beter werken.

Aronia
De - niet erg smakelijke - gedroogde bessen van Aronia melanocarpa liggen bij natuurvoedingswinkels en groentenzaken met het predicaat superfood in de schappen. Als je weet hoe hoog de ORAC-waarde van aronia is, dan dan snap je waarom. Hoe hoger de ORAC-waarde van een voedingsmiddel, hoe groter is zijn antioxidantwerking in reageerbuizen.


Aronia verhoogt thermogenese


Aronia verhoogt thermogenese


Minder koud
De Japanners gaven 11 vrouwen, die al snel klaagden over kou, gedurende 4 weken elke dag 150 mg Aronia-extract. De onderzoekers maakten hun extracten zelf, op basis van water en ethanol.

Voor en na de suppletie lieten de onderzoekers de vrouwen het gevoel van kou/warmte en stijfheid in hun ledematen een cijfer geven. Je ziet hieronder dat de suppletie het koudegevoel in handen, voeten en heupen statistisch significant verminderde.


Aronia verhoogt thermogenese


Aronia verhoogt thermogenese


Suppletie met aronia maakte ook de schouders minder stijf, maar dat effect was niet statistisch significant.

Thermogenese
De onderzoekers zetten de vrouwen in een koele kamer, en bepaalden de bloedtoevoer naar de huid en de temperatuur van hun huid. Je ziet op de figuren hieronder dat aronia de temperatuur van de huid sneller terugbracht in de richting van het oude niveau.


Aronia verhoogt thermogenese


Aronia-suppletie verhoogde in het bloed de concentratie van het natuurlijke pephormoon nor-adrenaline. De Japanners vermoeden dat ze daarmee een stukje van het mechanisme achter het aronia-effect hebben opgeheld. Nor-adrenaline laat cellen meer warmte aanmaken.


Aronia verhoogt thermogenese


Speculatie
"Takikawa et al. [J Nutr. 2010 Mar;140(3):527-33.] reported that an anthocyanin, cyanidin 3-glucoside, enhances adiponectin secretion and upregulates the expression of thermogenesis-related proteins, such as uncoupling proteins, in isolated rat adipocytes", speculeren de Japanners. "Cyanidin 3-glucoside also activates adenosine monophosphate (AMP)-activated protein kinase (AMPK) in skeletal muscle and liver."

"In addition to the direct effect of anthocyanins on improving metabolism in metabolic organs, circulating levels of catecholamine may be an inducer of thermogenesis in these organs."

"Aronia has been shown to attenuate exercise-induced oxidative damage associated with an improvement in exercise tolerance and other physiological parameters." [Int J Sport Nutr Exerc Metab. 2005 Feb;15(1):48-58.]

Bron:
Springerplus. 2013 Nov 21;2:626.

Meer:
Supplement met EGCG en cafeïne verdrijft de kou (24-1-2013)


Aroniabessen bestrijden buikvet

Aronia remt veroudering van hart en bloedvaten

Aronia vermindert cellulitis

Aroniabessen bestrijden buikvet
Als je dagelijks een flinke portie aroniabessen eet, dan neemt je vetmassa af en je spiermassa misschien toe. Dierstudie.

Aronia remt veroudering van hart en bloedvaten
Suppletie met aronia - in de vorm van arionasap uit de supermarkt - houdt de cholesterolhuishouding en de vaatwanden jong als de jaren gaan klimmen. Dierstudie.

Aronia vermindert cellulitis
Een dagelijks minuscuul kopje met sap van de superbes Aronia vermindert niet al te serieuze vormen van cellulitis. Humaan onderzoek.