Opgeladen: 22-3-2016
Opgeborgen in: Duursportsupplementen, Astaxanthine
Translation: No translation yet

Astaxanthine beschermt spiercellen bij extreme inspanning en verbetert uithoudingsvermogen

Als je afgaat op de dierstudie die Braziliaanse sportwetenschappers, verbonden aan Cruzeiro do Sul University, hebben gepubliceerd in Nutrients, dan verbetert suppletie met astaxanthine het uithoudingsvermogen. In doses van enkele milligrammen per dag, tenminste. Te hoge doses astaxanthine werken averechts.

Astaxanthine
Astaxanthine [structuurformule hieronder] is een carotenoid in micro-organismen en vis. Zalm dankt er zijn rose kleur aan. Net als de carotenoïden crocetin en luteïne zorgt astaxanthine in dierstudies voor prestatieverbetering en meer uithoudingsvermogen.


Astaxanthin


Studie
De onderzoekers gaven ratten gedurende 45 dagen vijf keer per week per kilogram lichaamsgewicht 1 milligram astaxanthine via de orale route. Het humane equivalent van die dosis is, voor een volwassene van 80 kilogram, ongeveer 11 milligram per dag.

Toen de 45 dagen voorbij waren lieten de onderzoekers de ratten zwemmen in een aquarium totdat ze letterlijk niet meer konden.

Resultaten
De toediening van astaxanthine verhoogde de tijd dat de proefdieren konden blijven zwemmen met 29 procent.


Astaxanthine beschermt spiercellen bij extreme inspanning en verbetert uithoudingsvermogen


Dat kwam in ieder geval gedeeltelijk doordat astaxanthine antioxidante enzymen als superoxide dismutase en cytosolic glutathione peroxidase in de spiercellen stimuleerde. Daardoor verminderde de oxidantactiviteit in het bloed van de proefdieren [FRAP].

C = geen inspanning, geen suppletie; C-EX = inspanning, geen suppletie; ASTA = geen inspanning, suppletie met astaxanthine; ASTA-EX = inspanning, suppletie met astaxanthine.


Astaxanthine beschermt spiercellen bij extreme inspanning en verbetert uithoudingsvermogen


Astaxanthine beschermt spiercellen bij extreme inspanning en verbetert uithoudingsvermogen


Je ziet hierboven dat astaxanthine de toename van TBARS [een merker voor de activiteit van vrije radicalen] en protein carbonyl [zeg maar: beschadigde eiwitten] door intensieve inspanning in het bloed van de ratten voorkwam.

Humane studies
Supplementen met een antioxidantwerking zijn een tweesnijdend zwaard voor sporters. Op de korte termijn maken ze betere prestaties mogelijk, maar op de wat langere termijn hebben ze een averechts effect doordat ze aanpassingsmechanismen in de spiercellen door training verminderen. Sporters die antioxidante supplementen willen gebruiken moeten uitvinden welke doses de prestaties bevorderen, en welke niet.

Bewegingswetenschappers van het Pennington Biomedical Research Center rapporteerden in 2011 dat suppletie met 4 milligram astaxanthine per dag bij doortrainde wielrenners het uithoudingsvermogen vergrootte. Die dosis werkt dus.

[Int J Sports Med. 2011 Nov;32(11):882-8.] Nederlandse wetenschappers meldden in 2013 dat suppletie met 20 milligram astaxanthine per dag bij een vergelijkbare groep proefpersonen werkelijk helemaal geen enkel effect had. [Med Sci Sports Exerc. 2013 Jun;45(6):1158-65.] Die dosis is kennelijk te hoog.

Bron:
Nutrients. 2014 Dec 12;6(12):5819-38.

Meer:
Astaxanthine tilt duurinspanningen op een hoger plan (6-2-2008)
Astaxanthine verhoogt uithoudingsvermogen en vetverbranding in dierstudie (18-10-2007)
Dierstudie: astaxanthine is afslanksupplement (4-9-2006)


Spirulina verbetert uithoudingsvermogen hardlopers
Humane studie. Effectieve dosis: 6 gram per dag.

Kaempferia parviflora maakt zestigplussers fitter
Humane studie. Effectieve dosis: 90 milligram extract per dag.

Crocetin, de energiebooster uit de Kaapse jasmijn
Humane studie. Effectieve dosis: 15 milligram per dag.