Opgeladen: 20-5-2017
Opgeborgen in: Probiotica
Translation: No translation yet

Probioticum Bifidobacterium bifidum MIMBb75 vermindert klachten bij IBS

Probioticum Bifidobacterium bifidum MIMBb75 vermindert klachten bij IBS
In huis-aan-huis-kranten en TV-gidsen en op een heleboel websites bezingen adverterials de positieve effecten van Kijimea-supplementen op de gezondheid van de darmen. De probiotische bacterie Bifidobacterium bifidum MIMBb75 in die supplementen zou het irritable bowel syndrome [IBS] verzachten, en pijn en het opgeblazen gevoel verminderen. Allemaal onzin, denk je misschien. Maar dat valt reuze mee. Er is een heuse humane studie die de claims in die advertenties onderbouwt. Een gesponsorde studie weliswaar, maar toch.


Probioticum Bifidobacterium bifidum MIMBb75 vermindert klachten bij IBSStudie
In 2011 publiceerde de Italiaanse microbioloog Simone Guglielmetti in Alimentary Pharmacology and Therapeutics een trial waarin 119 mensen met IBS meewerkten als proefpersoon. De trial duurde 8 weken, maar in de eerste 2 weken kregen de proefpersonen nog helemaal niets.

Guglielmetti verdeelde de studiedeelnemers in 2 groepen. De ene groep kreeg in week 3, 4, 5 en 6 een supplement met 10 tot macht 9 kolonievormende eenheden [cfu] van de propbiotische bacterie Bifidobacterium bifidum MIMBb75, de andere een placebo. De capsules in Kijimea-supplementen in de winkel zijn identiek aan de capsules die Guglielmetti aan zijn proefpersonen gaf.

Nadat de suppletieperiode was afgelopen volgde Guglielmetti zijn proefpersonen nog 2 weken.

Resultaten
De proefpersonen in de suppletiegroep rapporteerden verbetering op alle fronten. Hun globale scores verbeterden.


Probioticum Bifidobacterium bifidum MIMBb75 vermindert klachten bij IBSDat hield ook in dat het supplement het opgezwollen gevoel [Bloating] en pijn verminderde.


Probioticum Bifidobacterium bifidum MIMBb75 vermindert klachten bij IBS


Probioticum Bifidobacterium bifidum MIMBb75 vermindert klachten bij IBSAan het einde van week 8, 2 weken nadat de suppletieperiode was afgesloten, hadden de proefpersonen nog steeds baat bij het probioticum dat ze hadden gebruikt.


Probioticum Bifidobacterium bifidum MIMBb75 vermindert klachten bij IBSConclusie
"The beneficial effects of Bifidobacterium bifidum MIMBb75 in improving global IBS as well as its symptoms along with the good side-effect profile suggests that this probiotic strain has the potential as an effective alternative to current treatment options", schrijven de onderzoekers.

"The duration of the study was perhaps short at 4 weeks. It would be of specific value to explore whether patients benefit more from a longer consumption of Bifidobacterium bifidum MIMBb75. Finally, the observation that patients still benefit during the consumption-free wash-out phase is of significant value and requires further investigation (for longer follow-up)."

Sponsor
Alsof het allemaal nog niet goed genoeg is, doen de onderzoekers daar in hun abstract nog een schepje bovenop.


Probioticum Bifidobacterium bifidum MIMBb75 vermindert klachten bij IBSHet is misschien goed om je beseffen dat dit onderzoek is betaald door het Duitse Naturwohl Pharma, de producent van de Kijimea-lijn. Ook een statisticus, die tussen twee haakjes niet als auteur is vermeld, maar kennelijk is ingevlogen door de sponsor en in een vroeg stadium de onderzoeksresultaten analyseerde, is betaald door Naturwohl Pharma.

Bron:
Aliment Pharmacol Ther. 2011 May;33(10):1123-32.

Meer:
Probioticum Lafti L10 beschermt topsporter tegen verkoudheid (29-1-2017)
Langer leven dankzij de probiotische gatenkaasbacterie (10-11-2016)
Lactobacillus plantarum TWK10, het probioticum in de buik van Superman (28-8-2016)


Lactobacillus reuteri BM36301 voorkomt haaruitval bij vrouwen, verhoogt testosteronspiegel bij mannen

Dierstudie: probioticum Lactobacillus reuteri ATCC 6475 verhoogt aanmaak testosteron

Probiotische bacterie LKM512 verlengt levensduur in dierstudie

Lactobacillus reuteri BM36301 voorkomt haaruitval bij vrouwen, verhoogt testosteronspiegel bij mannen
Bij vrouwen beschermt het probioticum misschien tegen diabetes en voorkomt hij haaruitval, bij mannen verhoogt hij mogelijk de testosteronspiegel en vermindert hij de vetmassa. Dierstudie.

Dierstudie: probioticum Lactobacillus reuteri ATCC 6475 verhoogt aanmaak testosteron
Bovendien maakt toediening van het probioticum slanker. Dierstudie.

Probiotische bacterie LKM512 verlengt levensduur in dierstudie
In Japan zijn er al producten op de markt die dit organisme bevatten...