Opgeladen: 28-12-2018
Opgeborgen in: Hart & bloedvaten, Duur- & cardiotraining, Krachttraining
Translation: Exercise reduces blood pressure as much as medication (29-12-2018)

Bloeddrukverlaging door beweging vergelijkbaar met verlaging door medicatie

Als je een hoge bloeddruk hebt, is het effect van lichaamsbeweging net zo groot als het effect van bloeddrukverlagende medicatie. Zeker de combinatie van duur- en krachttraining kan de bloeddruk flink verlagen. Dat schrijven Engelse en Amerikaanse wetenschappers in de British Journal of Sports Medicine. Ze verzamelden 391 eerder verschenen trials, aggregeerden de uitkomsten van de studies, en analyseerden die opnieuw.

Studie
De onderzoekers vonden 197 trials waarin onderzoekers, bij in totaal 10.461 proefpersonen, het effect op de bloeddruk van wandelen, joggen, zwemmen, krachttrainen of andere vormen van beweging hadden onderzocht. Ze vonden daarnaast ook 194 trials, waaraan in totaal 29.281 proefpersonen hadden meegedaan, en waarin de onderzoekers naar het effect van 5 verschillende soorten bloeddrukverlagende medicijnen hadden gekeken.

Er waren geen trials die het effect van beweging vergeleken met het effect van medicatie.

Resultaten
De effecten van isometrische training vielen tegen, maar dat duur- en krachttraining de bloeddruk verlagen is niet te ontkennen. Het effect op de systolische bloeddruk is, zoals je hieronder ziet, bescheiden, maar van een zelfde orde als medicijnen.

Het aller-effectiefste is een combinatie van kracht- en duurtraining. Die verlaagt de systolische bloeddruk met 9 mmHg. Da's bij verhoogde bloeddruk in de praktijk vaak niet voldoende om medicijnen te laten staan, maar waarschijnlijk wel voldoende om de dosis van de middelen te verlagen.

Hoge doses medicijnen werken in het algemeen net iets beter dan beweging, maar als je alleen kijkt naar mensen met een hoge bloeddruk [systole boven de 140 mmHg], dan werkt beweging net zo goed als medicatie.


Bloeddrukverlaging door beweging vergelijkbaar met verlaging door medicatie


Bloeddrukverlaging door beweging vergelijkbaar met verlaging door medicatie


Conclusies
"Our findings confirm modest but consistent reductions in systolic blood pressure in many studied exercise interventions across all populations, but individuals receiving medications generally achieved greater reductions than those following structured exercise regimens", resumeren de onderzoekers.

"Assuming equally reliable estimates, the systolic blood pressure-lowering effect of exercise among hypertensive populations appears similar to that of commonly used antihypertensive medications."

Bron:
Br J Sports Med. 2018 Dec 18. pii: bjsports-2018-099921.

Meer:
Krachttraining beschermt bij hoge bloeddruk (1-4-2013)
Krachttraining helpt trombose voorkomen (29-3-2013)


Hoge bloeddruk? Word fit, en leef langer
Als je bloeddruk zo hoog is dat je arts zich zorgen over je gezondheid maakt, dan kan een goede conditietrainer je overlevingskansen fors verhogen. En als je daar geen zin in hebt, dan werkt het opvoeren van je dagelijkse hoeveelheid lichaamsbeweging in de vorm van fietsen of wandelen ook.

Hoge bloeddruk? Bietensap helpt
Met elke 2 punten [een punt is 1 mm Hg] dat je bloeddruk stijgt neemt je kans op een dodelijke hartaanval of beroerte met respectievelijk 7 tot 10 procent.

Lycopeen verlaagt bloeddruk
De dosering waarin lycopeen de bloeddruk verlaagt is zo gering, dat het drinken van een glas tomatensap al effect zou moeten hebben.