Lycopeen verlaagt bloeddruk
Lycopeen, een beschermende stof in tomaten, verlaagt de bloeddruk. Dat concluderen Chinese onderzoekers, verbonden aan Soochow University, in een metastudie die is verschenen in Nutrients. De dosering waarin lycopeen de bloeddruk verlaagt is zo gering, dat het drinken van een glas tomatensap al effect zou moeten hebben.
Studie
De onderzoekers traceerden 6 eerder gepubliceerde studies, waarin onderzoekers proefpersonen lycopeensupplementen hadden gegeven. Ze veegden de uitkomsten van het onderzoek samen, en analyseerden ze opnieuw.
Resultaten
Op de diastole - de bloeddruk tussen 2 hartslagen in - had lycopeen geen effect, maar op de systole - de bloeddruk tijdens het samentrekken van de hartspier - wel. De systolic blood pressure zakte in de studies met 5 punten.
Toen de onderzoekers hun gegevens uitsplitsten, zagen ze dat het bloeddrukverlagende effect van lycopeen op de bloeddruk sterker was in Aziaten dan in mensen
uit andere etnische groepen. Het was ook sterker naarmate de bloeddruk van de proefpersonen voordat de toediening begon hoger was.
Ook de dosering speelde een rol. Doses hoger dan 12 milligram per dag werkten beter dan lagere doses.
De figuur hieronder is vereenvoudigd. Klik erop voor de volledige versie.
De hoogste dosis die in de geanalyseerde studies was uitgeprobeerd was 15 milligram per dag. En dan wordt het natuurlijk pas echt interessant, want in legio alledaagse producten zit meer lycopeen. Als een pilletje met 15 milligram lycopeen per dag de bloeddruk verlaagt, dan heeft een glas tomatensap per dag misschien nog veel meer effect.
Conclusie
"In conclusion, our meta-analysis provides evidence of the role of lycopene in lowering systolic blood pressure", schrijven de onderzoekers. "Longer term studies with a larger number of patients are required."
Bron:
Nutrients. 2013 Sep 18;5(9):3696-712.
Meer:
Tomatidine, een medicijn tegen aderverkalking uit tomaat (4-11-2016)
Lycopeen en bèta-caroteen beschermen tegen hartinfarct (3-9-2015)
Tomatensap voor krachtsporters: beter voor spieren en bloedvaten? (28-1-2015)
|