Opgeladen: 4-11-2016
Opgeborgen in: Tomaten, Hart & bloedvaten, Plantaardige extracten
Translation: Tomatidine, a medicine against hardening of the atherosclerosis from tomatoes (10-11-2016)

Tomatidine, een medicijn tegen aderverkalking uit tomaat

Tomatidine, een medicijn tegen aderverkalking uit tomaat
In tomaten, maar vooral in de andere delen van de tomatenplant, zit het steroidachtige tomatidine. Volgens Japanse in vitro- en dierstudies voorkomt die stof aderverkalking. Tomatidine verlaagt de concentratie van het 'slechte cholesterol' LDL in het bloed, en remt de opname van cholesterol door de immuuncellen die aderverkalking veroorzaken.

Studie
De Japanners wilden in eerste instantie de biologische effecten van het steroidachtige esculeoside-A bestuderen. In een kilo rijpe tomaten zit een halve gram van dat spul.

Tomatidine, een medicijn tegen aderverkalking uit tomaat
Maar toen realiseerden de onderzoekers zich dat er in de hele tomatenplant - de bladeren, stengels en wortels - een verbinding zit die daar sprekend op lijkt: tomatine. Tomatine is de precursor van esculeoside-A.

Uit de reststromen van de tomatenteelt zou je die stof kunnen winnen. Vooral tomatenbladeren zijn een goede bron. Een kilo blad bevat een gram tomatine.

Uiteindelijk experimenteerden de onderzoekers met 4 stoffen: esculeoside-A en tomatine, en hun kale analogen esculeogenin-A en tomatidine. De Japanners maakten die kale analogen door de suikergroepen van hun moederverbindingen af te knippen.


Tomatidine, een medicijn tegen aderverkalking uit tomaat



Resultaten
Tomatidine en esculeogenin-A bleken in menselijke macrofagen de opname van cholesterol te saboteren, ontdekten de Japanners. Omdat immuuncellen die zich in de bloedvaten volzuigen met cholesterol een cruciale rol spelen bij het dichtslibben van de bloedvaten zijn tomatidine en esculeogenin-A dus wellicht medicijnen tegen aderverkalking.


Tomatidine, een medicijn tegen aderverkalking uit tomaat


Tomatidine, een medicijn tegen aderverkalking uit tomaat



Mechanisme
Tomatidine remde het enzym acyl-CoA:cholesterol acyl-transferase [ACAT]. Dat enzym verestert cholesterol, waardoor cellen hun kunnen opslaan. Er zijn twee versies van dat enzym, ACAT1 en ACAT2, en tomatidine remde ze allebei.

Dierstudie
Vervolgens gaven de onderzoekers een groep labmuizen die van nature gevoelig zijn voor aderverkalking gedurende 70 dagen elke dag 50 milligram tomatidine per kilo lichaamsgewicht. Als we even uitgaan van iemand die tachtig kilo weegt, dan is het humane equivalent van die dosis ongeveer 400 milligram per dag.

"The total cholesterol levels significantly decreased by approximately 20% after the administration of 50 mg/kg/day tomatidine", schrijven de Japanners. "Furthermore, administration of tomatidine significantly reduced the serum levels of LDL cholesterol by approximately 25%."

Tegelijkertijd remde tomatidine de aderverkalking.


Tomatidine, een medicijn tegen aderverkalking uit tomaat



Conclusie
"The daily intake of tomatidine supplementation may also reduce the risk of cardiovascular diseases", schrijven de Japanners. "The possibility that tomatidine may inhibit form cell formation and atherosclerosis by affecting targets other than ACAT activity will need to be examined in future projects."

We gaan de komende dagen vaker schrijven over tomatidine. Deze stof heeft nog meer interessante eigenschappen. Ook een paar eigenschappen die de lezers van deze webstek - wij kennen onze pappenheimers - errrrrrrrrrug interessant zullen vinden...

Bron:
J Agric Food Chem. 2012 Mar 14;60(10):2472-9.

Meer:
13-OXO-ODA, esculeoside-A en GABA in tomatensap verlagen concentratie triglyceriden (17-6-2015)
Tomatensap goed voor bloedvaten van krachtsporters? (28-1-2015)
Verse tomaten verhogen HDL (28-8-2013)


Glas tomatensap per dag maakt je slanker Glas tomatensap maakt beweging nog gezonder Tomatenpuree houdt de huid jong

Glas tomatensap per dag maakt je slanker
Humane studie.

Glas tomatensap maakt beweging nog gezonder
Nog een humaan onderzoek. Effect op 8-oxodG.

Tomatenpuree houdt de huid jong
Toename van procollageen. Humane studie.