09.05.2012

Glas tomatensap maakt beweging nog gezonder

Beweging is zonder meer gezond, maar intensieve fysieke inspanning verhoogt de aanmaak van agressieve moleculen die het erfelijk materiaal kunnen beschadigen. Onderzoekers van Stockholm University ontdekten dat ze de mogelijke schadelijke effecten van beweging konden reduceren als ze proefpersonen elke dag een glas tomatensap lieten drinken.

Tijdens intensieve inspanning maken cellen zuurstofradicalen aan, en die kunnen op hun beurt het DNA beschadigen. Die schade kun je zien in het bloed. Hoe meer 8-oxodG - een door zuurstofradicalen aangetast DNA-basepaar - er in het bloed zit, des te meer schade hebben de cellen moeten repareren.

Matig-intensieve beweging verlaagt de concentratie 8-oxodG in de urine, maar intensieve beweging verhoogt hem. In januari 2012 schreven we over Spaanse experimenten met extracten van Phlebodium decumanum, waarin Phlebodium de genetische schade in hardlopers beperkte. Het Zweedse onderzoek, dat verscheen in Nutrition Journal, suggereert dat ordinair tomatensap een soortgelijk effect heeft.

De onderzoekers lieten 15 gezonde mannen en vrouwen, die niet aan sport deden, 20 minuten fietsen op 80 procent van hun maximale hartslag. Daarna bepaalden de onderzoekers in het bloed van de proefpersonen de concentratie 8-oxodG.

De onderzoekers deden de proef onder twee verschillende condities. De ene keer lieten ze proefpersonen fietsen nadat ze 5 weken elke dag een glas van 150 ml tomatensap hadden gedronken. De onderzoekers lieten de proefpersonen ook een keer fietsen na een periode van 5 weken waarin ze niet elke dag tomatensap hadden gedronken.


Glas tomatensap maakt beweging nog gezonder


In een glas tomatensap zit 15 mg lycopeen [structuurformule hierboven]. In epidemiologische studies vermindert een voedingspatroon met veel lycopeen de kans op prostaatkanker, en in experimenten verjongt het de huid. Tomatensap bevat ook vormen van vitamine E, vitamine C en polyfenolen.

De tomatensapsuppletie reduceerde de verhoging van 8-oxodG door beweging tot bijna nul, zie je in de tabel hieronder.


Glas tomatensap maakt beweging nog gezonder


Het onderzoek is niet betaald door een organisatie voor tomatenkwekers, maar door de EU.

Bron:
Nutr J. 2012 May 2;11(1):29. [Epub ahead of print].

Meer:
Phlebodium decumanum haalt de angel uit extreme inspanning (16-1-2012)