27.05.2013

Co-enzym Q10 versus hartfalen

Co-enzym Q10
Een forse dagelijkse dosis co-enzym Q10 verdubbelt de overlevingskansen van mensen met hartfalen. Dat vertelde de Deense cardioloog Svend Aage Mortensen eind mei tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de Heart Failure Association of the European Society of Cardiology in Lissabon.

Q10 is een lichaamseigen antioxidant. Het speelt een rol bij de energieproductie in cellen. Bij de omzetting van voedingsstoffen in energiemoleculen zorgt Q10 er voor dat de electrische ladingen die daarbij vrijkomen geen schade veroorzaken. Wetenschappers vermoeden dat een te lage concentratie van Q10 in hersen- en hartcellen een factor is in het ontstaan van hersenziekten als Parkinson en hartfalen.

Mortensen maakt al sinds de jaren negentig studie van het positieve effect van Q10 op hartfalen. Bij hartfalen kan het hart niet meer goed samentrekken en krijgen delen van het lichaam onvoldoende zuurstof en voedingsstoffen. Een zeldzame vorm van hartfalen is de vergroeiing van de hartspier bij krachtsporters die groeihormoon en anabolen gebruiken. Bij hen wordt het spierweefsel in de hartspier zo groot dat er niet meer genoeg bloed in de hartspier 'past'. Suppletie met Q10 beschermt daar misschien tegen.

Mortensen en zijn medewerkers experimenteerden in de Q-SYMBIO study met 420 mensen in negen verschillende landen met een ernstige vorm van hartfalen. Een deel van hen voelden zich alleen nog goed tijdens rust, een ander deel had ook tijdens rust nog last van de aandoening. Gedurende twee jaar kregen 202 proefpersonen elke dag drie doses van 100 mg co-enzym Q10. De proefpersonen moesten de doses verspreid over de dag innemen.

De overige 218 proefpersonen slikten twee jaar lang een placebo.

Gedurende de twee jaar verbeterde de conditie van het hart in de Q10-groep. Hun kwaal werd minder ernstig. Dat gebeurde niet in de placebogroep.

Tijdens het experiment kreeg een kwart van de placebogroep een major adverse cardiovascular event [MACE]. Dat gebeurde slechts met 14 procent van de proefpersonen in de Q10-groep. Onder major adverse cardiovascular event vielen onder meer opname in een ziekenhuis door verslechtering van de hartkwaal of sterfte.


Co-enzym Q10 versus hartfalen


Co-enzym Q10 versus hartfalen


In de placebogroep overleed 17 procent van de proefpersonen. In de Q10-groep was dat 9 procent. Dat betekent dat suppletie met Q10 de overlevingskansen met een factor 2.1 liet toenemen.

"CoQ10 is the first medication to improve survival in chronic heart failure since ACE inhibitors and beta blockers more than a decade ago and should be added to standard heart failure therapy", zegt onderzoeker Svend Aage Mortensen van Copenhagen University Hospital in een persbericht. [sciencedaily.com May 25, 2013] "Other heart failure medications block rather than enhance cellular processes and may have side effects. Supplementation with CoQ10, which is a natural and safe substance, corrects a deficiency in the body and blocks the vicious metabolic cycle in chronic heart failure called the energy starved heart."

Mortensen vermoedt dat gebruikers van statines ook baat bij Q10-suppletie hebben. Statines blokkeren de aanmaak van Q10. Hij raadt medicijngebruikers aan pas Q10 te slikken nadat ze daarover met een arts of apotheker hebben overlegd. Q10-suppletie stimuleert de bloedstolling, en kan de werking van antistollingsmiddelen verminderen. Q10 maakt ook dat het lichaam de afbraak van een middel als theofylline vertraagt, waardoor de kans op bijwerkingen toeneemt.

Bron:
European Journal of Heart Failure (2013) 15;(S1):S20.

Meer:
Beschermt Q10 het hart van krachtsporters? (19-12-2011)