Opgepoetst 9-11-2020
Opgeladen: 27-5-2013
Opgeborgen in: Q10, Hart & bloedvaten
Translation: Co-enzyme Q10 versus heart failure (24-6-2013)

Co-enzym Q10 versus hartfalen

Een forse dagelijkse dosis co-enzym Q10 vergroot de overlevingskansen van mensen met hartfalen met 36 procent. Dat ontdekte de Deense cardioloog Svend Aage Mortensen. Zijn onderzoek, waaraan vierhonderd proefpersonen meewerkten, verscheen in JACC: Heart Failure.

Q10
Q10 is een lichaamseigen antioxidant, die een rol speelt bij de energieproductie in cellen. Bij de omzetting van voedingsstoffen in energiemoleculen zorgt Q10 er voor dat de electronen die daarbij vrijkomen geen schade veroorzaken. Wetenschappers vermoeden dat een lage concentratie van Q10 in cellen een factor is in het ontstaan van de ziekte van Parkinson en hartfalen.

Hartfalen
Co-enzym Q10
Mortensen maakt al sinds de jaren negentig studie van het positieve effect van Q10 op hartfalen. Bij hartfalen kan het hart niet meer goed samentrekken en krijgen delen van het lichaam onvoldoende zuurstof en voedingsstoffen. Een zeldzame vorm van hartfalen is de vergroeiing van de hartspier bij krachtsporters die groeihormoon en anabolen gebruiken. Bij hen wordt het spierweefsel in de hartspier zo groot dat er niet meer genoeg bloed in de hartspier 'past'. Suppletie met Q10 beschermt daar misschien tegen.

Studie
Mortensen en zijn medewerkers experimenteerden in de Q-SYMBIO study met 420 mensen in negen verschillende landen met een ernstige vorm van hartfalen. Een deel van hen voelden zich alleen nog goed tijdens rust, een ander deel had ook tijdens rust nog last van de aandoening. Gedurende twee jaar kregen 202 proefpersonen elke dag drie doses van 100 mg co-enzym Q10. De proefpersonen moesten de doses verspreid over de dag innemen.

De overige 218 proefpersonen slikten twee jaar lang een placebo.

Resultaten
Gedurende de twee jaar verbeterde de conditie van het hart in de Q10-groep. Hun kwaal werd minder ernstig. Dat gebeurde niet in de placebogroep.

Tijdens het experiment kreeg een kwart van de placebogroep een major adverse cardiovascular event [MACE]. Dat gebeurde slechts met 14 procent van de proefpersonen in de Q10-groep. Onder major adverse cardiovascular event vielen onder meer opname in een ziekenhuis door verslechtering van de hartkwaal of sterfte.


Co-enzym Q10 versus hartfalen


Co-enzym Q10 versus hartfalen


In de placebogroep overleed 17 procent van de proefpersonen. In de Q10-groep was dat 9 procent. Dat betekent dat suppletie met Q10 de overlevingskansen met 36 procent liet toenemen.

Conclusie
"CoQ10 is the first medication to improve survival in chronic heart failure since ACE inhibitors and beta blockers more than a decade ago and should be added to standard heart failure therapy", zegt Mortensen in een persbericht. [sciencedaily.com May 25, 2013]

"Other heart failure medications block rather than enhance cellular processes and may have side effects. Supplementation with CoQ10, which is a natural and safe substance, corrects a deficiency in the body and blocks the vicious metabolic cycle in chronic heart failure called the energy starved heart."

Advies
Mortensen vermoedt dat gebruikers van statines ook baat bij Q10-suppletie hebben. Statines blokkeren de aanmaak van Q10. Hij raadt medicijngebruikers aan pas Q10 te slikken nadat ze daarover met een arts of apotheker hebben overlegd.

Q10-suppletie stimuleert de bloedstolling, en kan de werking van antistollingsmiddelen verminderen. Q10 maakt ook dat het lichaam de afbraak van een middel als theofylline vertraagt, waardoor de kans op bijwerkingen toeneemt.

Bron:
JACC Heart Fail. 2014 Dec;2(6):641-9.

Meer:
Gezondere bloedvaten na hartinfarct door Q10 (13-5-2018)
Beschermt Q10 het hart van krachtsporters? (19-12-2011)
Dierstudie: mix van Q10, taurine en carnitine beschermt hart tegen infarct (9-6-2008)


Q10 maakt type-2 diabeten gezonder

Q10 beschermt kraakbeen in de rug misschien tegen slijtage

Het anti-AGE-ing-effect van olijfolie

Q10 maakt type-2 diabeten gezonder
Suppletie met Q10 verlaagt de glucosespiegel bij mensen met type-2 diabetes. Bovendien verhoogt Q10 de concentratie van het 'goede cholesterol' HDL.

Q10 beschermt kraakbeen in de rug misschien tegen slijtage
Veel ernstige rugklachten ontstaan doordat de tussenwervelschijven zijn versleten of beschadigd. Misschien helpt Q10.

Het anti-AGE-ing-effect van olijfolie
En dat effect wordt misschien nog sterker door suppletie met Q10.