Opgeladen: 19-3-2024
Opgeborgen in: Creatine, Nieren
Translation: Creatine has no influence on kidney function, says meta-study (20-3-2024)

Creatine heeft geen invloed op functioneren van nieren, zegt metastudie

Als je gezond bent en verder geen rare dingen doet, zal suppletie met creatine je nieren niet beschadigen, berichtte deze webstek al een paar keer. Desondanks lazen we we toch nog maar eens een Braziliaanse metastudie die in 2019 verscheen in de Journal of Renal Nutrition. Gewoon, om zeker te zijn.


Creatine niet van invloed op functioneren van nieren, zegt metastudie


Studie
Braziliaanse onderzoekers van het Centro Universitario de Itajuba verzamelden 6 eerder gepubliceerde wetenschappelijke randomized clinical trials waarin proefpersonen creatine kregen en wetenschappers de effecten en nevenwerkingen in kaart brachten. De trials hadden ook gekeken naar de effecten op de nieren.

De Brazilianen voegden de uitkomsten van de trials samen en analyseerde die opnieuw.

Resultaten
Nieren filteren afgebroken eiwit - ureum - uit de het bloed en voeren dat af via de urine. Als de nieren verslechteren, kun je dus verwachten dat de concentrtaie ureum in het bloed toeneemt. Dat was niet het geval, vertelt de figuur hieronder. Klik erop voor een grotere versie.


Creatine niet van invloed op functioneren van nieren, zegt metastudie


Naarmate nieren minder goed functioneren, voeren ze creatinine - een afbraakproduct van creatine - minder goed af. Omdat creatinesuppletie de creatininespiegel kan verhogen, is dat bij gebruikers van creatine misschien dus geen goed criterium voor slecht functionerende nieren. Maar goed, volgens de Brazilanen verhoogde creatinesuppletie de creatininespiegel niet.


Creatine niet van invloed op functioneren van nieren, zegt metastudie


Creatinesuppletie had evenmin een statistisch signifcant effect op het vermogen van de nieren om creatinine af te voeren. Dat vertelt de figuur hierboven.

Conclusie
"The findings indicate that creatine supplementation does not induce renal damage", schrijven de Brazilianen. Volgens hen zijn de uitkomsten van hun meta-analyse "relevant to clinicians in renal nutrition and/or working with population interested as athletes of strength and bodybuilding."

Bron:
J Ren Nutr. 2019 Nov;29(6):480-9.

Meer:
Bij uitdroging beschadigt combinatie anabolen, creatine en eiwitrijk dieet de nieren (11-6-2015)
Combinatie creatine en eiwitrijk dieet onschadelijk voor nieren (9-6-2013)
Artisjok beschermt nieren misschien tegen creatine (2-1-2009)
Creatine maakt nieren gezonder? (22-1-2008)


De beschermende factor van Braziliaanse propolis bij chronische nierziekte EGCG beschermt lever en nieren, verlengt levensduur Als je een nier hebt van iemand anders, leef je misschien langer door boron

De beschermende factor van Braziliaanse propolis bij chronische nierziekte
Dat suggereert een kleine trial, waarin 500 milligram Braziliaanse propolis per dag bij patië nten met chronische nierziekte de concentratie eiwit in de urine vermindert.

EGCG beschermt lever en nieren, verlengt levensduur
Als je elke dag zo'n driehonderd milligram van het theeflavonoid EGCG binnenkrijgt, dan leef je misschien veertien procent langer.

Als je een nier hebt van iemand anders, leef je misschien langer door boron
Fruitvliegjes leven langer door suppletie met boron, schreven we eerder deze week. Of dat ook voor mensen geldt?