Opgeladen: 17-2-2023
Opgeborgen in: Langer leven door supplementen, Langer leven door leefstijl, Nieren
Translation: If you have someone else's kidney, you may live longer on boron (18-2-2023)

Als je een nier hebt van iemand anders, leef je misschien langer door boron

Fruitvliegjes leven langer door suppletie met boron, schreven we eerder deze week. Of dat ook voor mensen geldt? De auteur van de studie waarop we ons baseerden dacht van niet. Maar volgens een Nederlands onderzoek kan boronsuppletie misschien de levensduur verlengen van mensen die een niertransplantatie hebben ondergaan.


Als je een nier hebt van iemand anders, leef je misschien langer door boron


Studie
Nefrologen van de universiteit van Groningen volgden 693 studiedeelnemers, die minstens een jaar eerder een niertransplantatie hadden ondergaan.

De onderzoekers bepaalden de concentratie boron in de urine van de studiedeelnemers. Dat zegt iets over de inname van boron. Aan de hand van de boronconcentratie verdeelden de Groningers de studiedeelnemers in 3 even grote groepen [tertiles]. Boron zit vooral in plantaardige producten, en dan vooral in de delen van de plant die de volgende generatie herbergen - zoals zaden en fruit.

De nefrologen volgden de studiedeelnemers 2 tot 12 jaar en hielden bij wie van hen overleed.

Resultaten
Hoe meer boron de onderzoekers in de urine vonden, hoe groter waren de overlevingskansen van de studiedeelnemers.


Als je een nier hebt van iemand anders, leef je misschien langer door boron


Als je een nier hebt van iemand anders, leef je misschien langer door boron


De beschermende werking van boron bleef overeind nadat de Groningers hun cijfers hadden gecorrigeerd voor leeftijd, geslacht, eGFR (een merker voor de nierfunctie), hart- en vaatziekten, roken, diabetes, lengte, gewicht, LDL, HDL, triglyceriden en het voedingspatroon. Nadat al die factoren waren weggepoetst, verminderde een relatief hoge boronconcentratie de kans op overlijden met 39 procent.

Conclusie
"These results suggest that increased boron intake may potentially decrease the risk of premature mortality in these patients", schrijven de Groningers. "Randomized trials with dietary interventions are needed to assess the potential of increased boron intake in kidney transplant recipients."

Bron:
Eur J Nutr. 2022 Mar;61(2):973-84.

Meer:
Is boron een levensverlenger? (14-2-2023)


Alpha-ketobutyraat | Nog een endogene levensverlenger Vitamine C reduceert kans overlijden met kwart Lithium in het drinkwater verlengt het leven

Alpha-ketobutyraat | Nog een endogene levensverlenger
Alpha-ketobutyraat lijkt sprekend op alpha-ketoglutaraat (AKG), een metaboliet die in het lichaam en in een keur van voedingsmiddelen voorkomt. AKG verlengt de levensduur van proefdieren en misschien ook van mensen.

Vitamine C reduceert kans overlijden met kwart
Hoe meer vitamine C er in je bloed zit, hoe kleiner is de kans dat je de komende 16 jaar zult overlijden.

Lithium in het drinkwater verlengt het leven
Op de ene plek van deze planeet zit er wat meer lithium in het drinkwater dan op de andere.