31.03.2011

Lithium in het drinkwater verlengt het leven

Op de ene plek van deze planeet zit er wat meer lithium in het drinkwater dan op de andere. Volgens een Japans-Duits onderzoek dat binnenkort verschijnt in de European Journal of Nutrition leven mensen iets langer hun drinkwater meer lithium bevat. Toch jammer dat er geen lithium meer in 7Up zit.

Lithium

Lithium in het drinkwater verlengt het leven
Lithium is een licht metaal dat voorkomt in gesteenten van vulkanische oorsprong. Water dat langs zulk gesteente loopt bevat daarom automatisch wat meer lithium. Al in de negentiende eeuw waren er bedrijven die dat water bottelden en verkochten. Wetenschappers dachten dat het gezond was. Lithium zou bijvoorbeeld infectieziekten als malaria helpen bestrijden en jicht verzachten.

Mineraalwaters als Vichy en Evian gebruikten aanvankelijk hun enigszins verhoogde lithiumconcentraties als verkoopargument. In de VS was er rond 1900 zelfs een bier op de markt dat was gebrouwen van lithiumrijk water. Lithia Beer, heette het. [Am J Psychiatry. 1999 Jan;156(1):129.] [Am J Psychiatry. 2007 Nov;164(11):1662.]

Het bekendste lithiumproduct kwam in 1929 op de markt. Na 2 jaar experimenteren met smaken bedacht Charles Leiper Grigg Bib-Label Lithiated Lemon-Lime Soda. Eigenlijk moest Bib-Label Lithiated Lemon-Lime Soda katers bestrijden, maar het werd één van de populairste softdrinks ter wereld. Het is nog steeds op de markt, maar het heet sinds 1936 7Up. Grigg vertelde consumenten in advertenties dat ze door 7Up energieker en enthousiaster zouden worden, en bovendien glanzend haar en stralende ogen zouden krijgen.


Lithium in het drinkwater verlengt het leven


In 1949 publiceerde de Australische psychiater John Cade zijn studies waaruit bleek dat lithium manies kon bestrijden en bipolaire stoornissen stabiliseerde. [Med J Aust. 1949 Sep 3;2(10):349-52.] Daarvoor had Cade fors hogere concentraties nodig dan er in 7Up zaten. Toen Cade ontdekte dat nog hogere concentraties giftig waren, haalde de fabrikant van 7Up in 1950 de lithium uit zijn product.

Lithium werkte zo goed dat Cade aanvankelijk dacht dat bipolaire stoornissen het gevolg waren van een tekort aan lithium. Die theorie leidde tot nutricriminologische studies waaruit inderdaad bleek dat in gebieden waarin meer lithium in het drinkwater zat minder ernstige misdaden en zelfmoorden voorkwamen. [Biol Trace Elem Res. 1990 May;25(2):105-13.]

Lithium & longevity
Japanse onderzoekers, verbonden aan Oita University en Hiroshima International University, publiceren binnenkort een soortgelijke studie. De Japanners bepaalden in 18 gemeenten de concentratie lithium in het drinkwater, en berekenden vervolgens de standardized mortality ratio. Dat is de feitelijke sterfte, gedeeld door de verwachte sterfte. De onderzoekers corrigeerden hun cijfers voor zelfmoord. Hoe meer lithium er in het drinkwater zat - de hoeveelheid varieerde van 0.7 to 59 microgram per liter - des te kleiner was de standardized mortality ratio.


Lithium in het drinkwater verlengt het leven


Dat hogere concentraties tihium in het drinkwater het leven verlengen blijkt uit een dierstudie die Duitse wetenschappers van de University of Jena uitvoerden. De Duitsers gaven het wormpje Caenorhabditis elegans gewoon voer [zwarte bolletjes], of voer waaraan ze ongeveer net zoveel lithium hadden toegevoegd al de Japanners binnenkregen in de gemeenten met veel lithium het drinkwater [witte bolletjes]. Het piepkleine beetje lithium verlengde het leven van de wormpjes.

Hoe het minuscule beetje lithium het leven van de aaltjes verlengt hebben de Duitsers niet onderzocht.

Conclusie
"Given the long-standing psychiatric experience with high-dose lithium supplementation in humans, these findings raise the possibility that readily available low-dose lithium supplementation at non-toxic doses may not only promote mental health and impair suicide risk but also may reduce overall mortality in humans", concluderen de onderzoekers.

Er liggen trouwens al supplementen met lithium in webshops. Maar misschien hebben we die helemaal niet nodig als we de hoeveelheden willen binnenkrijgen waarmee de Duitsers proeven deden. Ook gewone voedingsmiddelen als melk, eieren, tomaten, komkommers en paddenstoelen bevatten verhoudingsgewijs veel lithium.

Bron:
Eur J Nutr. 2011 Aug;50(5):387-9.