Opgeladen: 9-12-2022
Opgeborgen in: Carotenoïden, Levensverlenging & supplementen, Levensverlenging & leefstijl
Translation: More beta-carotene, longer life (10-12-2022)

Langer leven door bèta-caroteen

In groene groenten zoals spinazie, broccoli, selderij, veldsla, andijvie en in koolsoorten, maar ook in oranje groenten en fruit, zoals wortels en mandarijnen, zit bèta-caroteen. Het lijkt erop dat je moleculaire veroudering minder snel verloopt naarmate er meer van die stof in je bloed zit.


Langer leven door beta-caroteen


Studie
Gerontologen van de universiteit van Perugia in Italië analyseerden het bloed van 68 oudere mannen en daarvan. 37 van hen waren gezond, bij 31 studiedeelnemers was de ziekte van Alzheimer vastgesteld.

Epidemiologen hebben al meerdere keren in mensen met de ziekte van Alzheimer een significant verlaagde spiegel van het carotenoid bèta-caroteen gevonden. [Bijvoorbeeld: Eur J Neurol. 1999 Jul;6(4):495-7.] Daarom keken de Italianen specifiek naar die stof.


Langer leven door beta-caroteen


Resultaten
De onderzoekers vonden inderdaad minder bèta-caroteen in het bloed van de studiedeelnemers met Alzheimer dan in het bloed van de andere groep. Maar ze vonden ook iets anders.

Hoe meer bèta-caroteen de studiedeelnemers in hun bloed hadden, hoe groter was de activiteit van het enzym telomerase in hun witte bloedcellen. Dat verband vonden de Italianen in beide groepen.


Langer leven door beta-caroteen


Telomerase maakt de telomeren in het erfelijk materiaal langer. Daardoor gaat telomerase een prominent aspect van veroudering op moleculair niveau tegen. Naarmate een organisme verder veroudert, worden de telomeren in cellen steeds korter. Op het moment dat de telomeren door veroudering wegslijten, kan het erfelijk materiaal in cellen niet meer goed functioneren.

Conclusie
"In this pilot study, we observed, for the first time, a significant relationship between beta-carotene and telomerase activity, suggesting a new potential role of this nutritional factor as a protective molecule against aging and age-related disease", schrijven de Italianen.

"Our data could be used to design a more extensive and confirmatory study to better understand the role of beta-carotene."

Bron:
Eur J Nutr. 2020 Feb;59(1):119-26.

Meer:
Hoe meer carotenoïden in je bloed zitten, hoe langzamer tikt je biologische klok (1-11-2020)
Meer bèta-caroteen in je bloed, minder kans op overlijden (1-1-2019)


Dieet met veel pompoen, paprika en wortels reduceert kans op darmkanker Hoe omega-3-vetzuren betacaroteen beter laten beschermen tegen kanker Lycopeen en beta-caroteen beschermen tegen hartinfarct

Dieet met veel pompoen, paprika en wortels reduceert kans op darmkanker
In groenten en fruit zitten vitamine A-achtige stoffen die biochemici carotenoïden noemen. Een hele bekende is bèeta-caroteen.

Hoe omega-3-vetzuren bètacaroteen beter laten beschermen tegen kanker
Een hoge inname van carotenoïden zoals bètacaroteen in de vorm van groenten en fruit vermindert de kans op borstkanker.

Lycopeen en bèta-caroteen beschermen tegen hartinfarct
Dat suggereert een epidemiologische studie die Finse epidemiologen hebben gepubliceerd in de European Journal of Public Health.