|
Dieet met veel pompoen, paprika en wortels reduceert kans op darmkanker
In groenten en fruit zitten vitamine A-achtige stoffen die biochemici carotenoïden noemen. Deze groep stoffen vermindert de kans op borst- en prostaatkanker, zeggen studies waarover we eerder hebben geschreven. Volgens een Chinese epidemiologische studie beschermen carotenoïden ook tegen darmkanker.
Studie
Oncologen van het Chinese Sun Yat-sen University Cancer Center ondervroegen 845 mensen met darmkanker over hun dieet, en deden hetzelfde met 845 vergelijkbare mensen zonder darmkanker. Ze bepaalden vervolgens hoeveel carotenoïden de studiedeelnemers dagelijks consumeerden, en verdeelden de studiedeelnemers op basis daarvan in 4 even grote groepen [Quartiles].
De studiedeelnemers in Quartile 1 consumeerden de geringste hoeveelheden van de gemeten carotenoïden. De onderzoekers zetten de kans op darmkanker in die groep per definitie op 1.
Resultaten
Hoe meer carotenoïden de studiedeelnemers consumeerden, hoe geringer was hun kans op darmkanker. Vooral een dieet met relatief veel bèta-cryptoxanthine beschermden tegen darmkanker. Op een gedeelde tweede plaats kwamen lycopeen en alpha-caroteen.
De beschermende werking van bèta-caroteen was minder prominent. Volgens de statistische berekeningen van de onderzoekers beschermden luteïne en zeaxanthine niet.
Conclusie
"In conclusion, this study support the hypothesis that relatively high dietary intake of specific carotenoid is associated with the reduced risk of colorectal cancer", resumeren de onderzoekers.
De beste voedingsbronnen van bèta-cryptoxanthine zijn pompoenen, pepers en paprika's. Alpha-caroteen zit vooral in pompoen in wortels, en lycopeen zit in bewerkte tomatenproducten en watermeloen.
Bron:
Eur J Nutr. 2015 Jun;54(4):619-28.
Meer:
Niet alleen tomaten, ook wortels beschermen tegen prostaatkanker (5-5-2018)
Opgevoerd met lycopeen beschermen Natural Killer-cellen beter tegen kanker (31-12-2017)
Dierstudie: luteïne kan kanker voorkomen en afremmen (14-12-2017)
|
|