14.10.2014

Elke 10 gram wortel maakt kans op prostaatkanker 5 procent kleiner

Elke tien gram wortels die mannen dagelijks eten vermindert hun kans op prostaatkanker met 5 procent. Dat becijferen Chinese epidemiologen van de universiteit van Zhejiang binnenkort in de European Journal of Nutrition. Als de Chinezen het bij het rechte einde hebben kunnen mannen die dagelijks een stevige winterpeen wegkauwen hun kans op prostaatkanker halveren.

Studie
Elke 10 gram wortel maakt kans op prostaatkanker 5 procent kleiner
De Chinese publicatie is een metastudie waarvoor de onderzoekers 10 eerder verschenen epidemiologische studies gebruikten. De onderzoekers vonden geen aanwijzingen voor bias. Het was dus niet zo dat alleen positieve of negatieve studies werden gepubliceerd.

Resultaten
Toen de onderzoekers de gegevens uit die studies samenvoegden en opnieuw analyseerden, ontdekten ze dat de consumptie van wortels mannen beschermde tegen prostaatkanker. Hoe vaker de mannen per week wortels aten, of hoe groter de hoeveelheid wortels de mannen per dag aten, des te kleiner was hun kans op prostaatkanker.

Wortels zijn een goede bron van carotenoïden zoals alpha-caroteen en beta-caroteen. Beta-caroteen kan bovendien omzetten in vitamine A. De onderzoekers vermoeden dat al die stoffen prostaatkankercellen afremmen.


Elke 10 gram wortel maakt kans op prostaatkanker 5 procent kleinerElke 10 gram wortel maakt kans op prostaatkanker 5 procent kleinerElke 10 gram wortel maakt kans op prostaatkanker 5 procent kleiner


Bron:
Eur J Nutr. 2014 Dec;53(8):1615-23.

Meer:
Knoflook, prostaatkanker en Death Receptor 4 (11-10-2014)
Elke kop koffie die je drinkt maakt je kans op prostaatkanker een beetje kleiner (23-1-2014)
Cacao remt DHT, beschermt prostaat tegen testosteron (19-12-2013)