Opgeladen: 11-4-2020
Opgeborgen in: Wortels, Kanker voorkomen & overleven
Translation: Animal study | Stronger evidence of anti-cancer effect of carrots (12-4-2020)

Dierstudie levert meer aanwijzingen voor kankerremmende werking van wortels

In wortels, maar ook in pastinaak en sellerie, zitten polyacetylenen. Die stoffen remmen kanker in reageerbuizen, rapporteerden we een week geleden. En volgens een dierstudie, die onderzoekers van University of Southern Denmark publiceerden in Food & Function, kan dat kloppen. De Denen vermoeden dat er in een portie wortels genoeg polyacetylenen zitten om darmkanker te kunnen afremmen.

Falcarinol en falcarindiol
De belangrijkste polyacetylenen in wortels zijn falcarinol en falcarindiol. De onderzoekers extraheerden die stoffen uit wortels, en stopten ze in het voer van ratten. Een gram voer bevatte een krappe 7 microgram falcarinol en ook nog eens een krappe 7 microgram falcarindiol. Nadat de ratten twee weken het verrijkte voer hadden gegeten, kregen ze een injectie met het kankerverwekkende azoxymethaan. Daarna kregen de ratten nog eens 17 weken aangepast voer.


Dierstudie levert meer aanwijzingen voor kankerremmende werking van wortels


De onderzoekers herhaalden de procedure met een andere groep ratten. Die groep kreeg voer zonder toevoegingen.

Resultaten
Na in totaal 19 weken bestudeerden de Denen de darmen van de ratten, en keken daarin naar de aberrant crypt foci of ACFs. ACFs zijn mogelijke voorlopers van darmpoliepen, en darmpoliepen zijn weer mogelijke voorlopers van darmkankertumoren.

ACFs zitten vaak in clusters bij elkaar - en je raadt het al, falcarinol en falcarindiol verminderden het aantal clusters en het aantal kleine en grote tumoren


Dierstudie levert meer aanwijzingen voor kankerremmende werking van wortels


De hoeveelheid falcarinol en falcarindiol in wortels verschilt flink, maar een volwassene van 70 kilo die dagelijks 260 gram van een gemiddelde wortelcultivar consumeert, krijgt het equivalent binnen van wat de Denen aan hun muizen gaven. Da's te doen.

In de studie die we verleden week bespraken, vonden Oostenrijkse onderzoekers 5 keer meer polyacetylenen in pastinaak dan in wortels. Dat zou inhouden dat je aan 60 gram pastinaak per dag genoeg zou hebben om kanker af te remmen.

Kijk. Nu wordt het dus errug interessant...

Conclusie
"The present study has demonstrated that dietary supplements of falcarinol and falcarindiol reduced the number of neoplastic lesions formed as well as the growth rate of the polyps suggesting a preventive effect of these polyacetylenes on the development ofcolorectal cancer in azoxymethane-induced rats", vatten de onderzoekers samen.

"Furthermore, the amounts of polyacetylenes used in this preclinical trial can be achieved by a daily normal intake of carrots."

"It will also be obvious to investigate the possible mechanisms of action of falcarinol type polyacetylenes in preclinical and clinical trials, and in particular falcarinol and falcarindiol as they appear to be the most important dietary polyacetylenes based on the present and previous studies."

Binnenkort meer.

Bron:
Food Funct. 2017;8(3):964-74.

Meer:
Polyacetyleen, de onbekende kankerremmer in wortel, sellerie en pastinaak (29-3-2020)


Elke 10 gram wortel maakt kans op prostaatkanker 5 procent kleiner Wortels verminderen kans op borstkanker Niet alleen tomaten, ook wortels beschermen tegen prostaatkanker

Elke 10 gram wortel maakt kans op prostaatkanker 5 procent kleiner
Als deze onderzoekers het bij het rechte einde hebben, halveren mannen die dagelijks een stevige winterpeen wegkauwen hun kans op prostaatkanker.

Wortels verminderen kans op borstkanker
Wortels zijn zeer on-hip, goedkoop en sommige modieuze foodbloggers kijken zelfs op ze neer. Maar die o zo ordinaire wortels lijken de kans op kanker te verkleinen.

Niet alleen tomaten, ook wortels beschermen tegen prostaatkanker
Dat mannen die een paar keer per week tomatenpuree, -saus of -sap consumeren hun kans op prostaatkanker een beetje verminderen is oud nieuws.