Opgeladen: 11-10-2019
Opgeborgen in: Kankerpreventie, Borstkanker, Carotenoïden
Translation: Carrots protect against breast cancer (12-10-2019)

Wortels verminderen kans op borstkanker

Wortels verminderen kans op borstkanker
Wortels zijn voor gewone mensen. Ze zijn zeer on-hip, goedkoop en sommige modieuze food bloggers kijken zelfs op ze neer. Maar die o zo ordinaire wortels lijken de kans op kanker te verkleinen. Eerder schreven we al dat wortels misschien kunnen beschermen tegen prostaat- en darmkanker. Vandaag vallen we je lastig met een vergeten epidemiologische studie uit de vorige eeuw die suggereert dat wortels ook beschermen tegen borstkanker.

Studie
De onderzoekers ondervroegen 3543 vrouwen waarbij artsen borstkanker hadden vastgesteld over hun voedingsgewoonten. Ze richtten zich daarbij op de voedingsmiddelen met veel vitamine A of bèta-caroteen, de voorloper van vitamine A.

De onderzoeker deden hetzelfde met 9406 vrouwen die, voor zover bekend, gezond waren.

Resultaten
De consumptie van rauwe en gekookte wortels verminderde de kans op borstkanker, maar gekookte wortels lijken iets beter te beschermen dan rauwe. Zou dat komen omdat het lichaam de carotenoïden uit gekookte wortels beter kan opnemen?

Of komt omdat je rauwe wortels vaak los eet, en gekookte wortels doorgaans een onderdeel zijn van een complete warme maaltijd, samen met vetten? Die vetten verhogen de opname van carotenoïden.


Wortels verminderen kans op borstkanker

Wortels verminderen kans op borstkanker


Met spinazie is het tegenovergestelde aan de hand. Rauwe spinazie lijkt beter te beschermen dan gekookte. De trend dat borstkanker minder voorkomt bij vrouwen naarmate die vaker gekookte spinazie eten is (net) niet statistisch significant.

Een hoge totale inname van spinazie en wortels, rauw en gekookt, verlaagde de kans op borstkanker met 44 procent. Da's de moeite.

De onderzoekers vonden geen beschermende werking van voedingsmiddelen met vitamine A. Ook voedingssupplementen hadden geen effect.

Conclusie
"In summary, these data show a protective association between the intake of carrots and spinach and the risk of breast cancer, although this does not allow us to distinguish among several potential explanations for the relation", resumeren de onderzoekers. "The findings are, however, consistent with a diet rich in these consistent with a diet rich in these foods having a modest protective effect against breast cancer."

Bron:
Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 1997 Nov;6(11):887-92.

Meer:
Dieet met veel pompoen, paprika en wortels reduceert kans op darmkanker (12-5-2018)
Niet alleen tomaten, ook wortels beschermen tegen prostaatkanker (5-5-2018)
Elke 10 gram wortel - bron van carotenoïden - maakt kans op prostaatkanker 5 procent kleiner (14-10-2014)


Meer beta-caroteen in je bloed, minder kans op overlijden Het bestaat: verslaafd aan wortels Waarom wortels en spinazie gekookt gezonder zijn dan rauw

Meer bèta-caroteen in je bloed, minder kans op overlijden
En waar zit veel bèta-caroteen in? Nou? Nou?

Het bestaat: verslaafd aan wortels
Je verorbert dagelijks een kilo of meer aan rauwe wortels, je oogwit en je huid verkleuren oranje en je raakt in paniek als je ineens ontdekt dat je geen winterpenen meer in voorraad hebt.

Waarom wortels en spinazie gekookt gezonder zijn dan rauw
Rauwe groenten zijn gezonder dan gekookte, zeggen sommige wijsneuzen nog steeds. De uitkomsten van epidemiologisch onderzoek zijn niet in lijn met dat dogma, en de resultaten van klinische studies ook niet.