Opgeladen: 12-4-2020
Opgeborgen in: Wortels, Kanker voorkomen & overleven, Darmkanker
Translation: Eating a few raw carrots every week reduces your risk of colon cancer (13-4-2020)

Minder kans op darmkanker door een paar rauwe wortels per week

Al geruime tijd verdiepen we ons in de wondere wereld van de polyacetylenen, een groep gezondheidsverbeterende verbindingen in wortels, pastinaak en verwante groenten die voedingswetenschappers lange tijd over het hoofd hebben gezien. Misschien kunnen deze stoffen de strekking verklaren van een epidemiologische studie, die Deense onderzoekers onlangs publiceerden in Nutrients. Volgens dat onderzoek kunnen mensen hun kans op darmkanker verlagen als ze 2 tot 4 rauwe wortels per week eten.

Studie
De onderzoekers volgden 57.053 Denen vanaf de helft van de jaren negentig van de vorige eeuw tot 2016. Toen de studie begon, hadden de onderzoekers aan de hand van vragenlijsten het voedingspatroon van de studiedeelnemers in kaart gebracht.


Minder kans op darmkanker door een paar rauwe wortels per week


Resultaten
Er was een verband tussen darmkanker en wortels, maar dat had alleen betrekking op rauwe wortels. Gekookte wortels en wortelsap - dat zal vooral wortelsap uit de winkel zijn geweest, niet zelfgemaakt wortelsap - beschermden niet.

De studiedeelnemers die wekelijks meer dan 2 tot 4 rauwe wortels verorberden, hadden significant minder kans op darmkanker dan Denen die minder rauwe wortels consumeerden.


Minder kans op darmkanker door een paar rauwe wortels per week


Het verband tussen wortelconsumptie en darmkanker werd kleiner, maar bleef statistisch significant nadat de onderzoekers alle factoren hadden weggepoetst die ze maar konden bedenken.


Minder kans op darmkanker door een paar rauwe wortels per week

Minder kans op darmkanker door een paar rauwe wortels per week


De onderzoekers vermoeden dat de beschermende werking van wortels het gevolg is van polyacetylenen als falcarinol en falcarindiol, die in zowel in vitro-onderzoek als in dierstudies kanker afremmen.

In de meeste westerse landen zijn wortels de belangrijkste bron van polyacetylenen. In minder populaire groenten, zoals sellerie en pastinaak, zit echter meer polyacetyleen.

Conclusie
"The results of this prospective cohort study clearly support the results from studies in cancer-primed rats for colorectal cancer and hence a colorectal cancer-preventive effect of carrots", resumeren de onderzoekers.

Dit wordt alsmaar interessanter. Binnenkort meer.

Bron:
Nutrients. 2020;12(2):332.

Meer:
Dierstudie levert meer aanwijzingen voor kankerremmende werking van wortels (11-4-2020)
Polyacetyleen, de onbekende kankerremmer in wortel, sellerie en pastinaak (29-3-2020)
Dieet met veel wortels (en pompoen en paprika) reduceert kans op darmkanker (12-5-2018)


Elke 10 gram wortel maakt kans op prostaatkanker 5 procent kleiner Wortels verminderen kans op borstkanker Niet alleen tomaten, ook wortels beschermen tegen prostaatkanker

Elke 10 gram wortel maakt kans op prostaatkanker 5 procent kleiner
Als deze onderzoekers het bij het rechte einde hebben, halveren mannen die dagelijks een stevige winterpeen wegkauwen hun kans op prostaatkanker.

Wortels verminderen kans op borstkanker
Wortels zijn zeer on-hip, goedkoop en sommige modieuze foodbloggers kijken zelfs op ze neer. Maar die o zo ordinaire wortels lijken de kans op kanker te verkleinen.

Niet alleen tomaten, ook wortels beschermen tegen prostaatkanker
Dat mannen die een paar keer per week tomatenpuree, -saus of -sap consumeren hun kans op prostaatkanker een beetje verminderen is oud nieuws.