Opgeladen: 14-12-2017
Opgeborgen in: Preventie & overleving van kanker, Borstkanker, Carotenoïden
Translation: Not yet

Dierstudie: luteïne kan kanker voorkomen en afremmen

Mensen die - bijvoorbeeld via groenten - veel carotenoïden zoals bèta-caroteen, lycopeen en luteïne binnenkrijgen hebben minder kans op kanker, blijkt uit epidemiologische studies. Maar in hoeverre komt dat ook echt door die carotenoïden? Epidemiologie toont in de eerste plaats verbanden aan, geen causaliteiten. Vandaar onze interesse in de dierstudie die voedingswetenschappers van Washington State University in 1998 publiceerden in de Journal of Nutrition.


Dierstudie: luteïne kan kanker voorkomen en afremmenStudie
De onderzoekers gaven muizen gedurende twee weken voer met extra luteïne, en injecteerden de dieren daarna met borstkankercellen. Vervolgens wachtten ze 70 dagen. In die periode ging de suppletie door.

De onderzoekers experimenteerden met verschillende doses, en experimenteerden ook met muizen die geen luteïne door hun voer kregen. Dat was de controlegroep.

Resultaten
Luteïne remde de groei van de kanker, en vooral de laagste dosis was effectief. In de controlegroep ontwikkelde bijvoorbeeld 70 procent van de muizen kanker, maar bij de muizen die luteïne kregen was dat slechts 40-55 procent.


Dierstudie: luteïne kan kanker voorkomen en afremmenBij de muizen die tumoren kregen remde suppletie met luteïne ook de groei van de tumoren.


Dierstudie: luteïne kan kanker voorkomen en afremmenConclusie
"In summary, low amounts of dietary lutein from marigold extract can inhibit the development and growth of mammary tumors in mice", resumeren de onderzoekers.

Humaan equivalent
Als de muizen mensen waren geweest, hadden de dieren die de meeste effectieve dosis kregen per 10 kilo lichaamsgewicht grofweg 2 milligram luteïne per dag geconsumeerd.

Die dosis kun je in ieder geval met supplementen binnenkrijgen; er zijn supplementen verkrijgbaar die 20 milligram luteïne per capsule bevatten. Maar als je geen moeite hebt met het eten van groenten, dan heb je die supplementen niet nodig. In groenten als boerenkool, broccoli, spinazie en andere bladgroenten zitten ruime hoeveelheden luteïne. Meer daarover vind je hier.

Binnenkort meer.

Bron:
J Nutr. 1998 Oct;128(10):1650-6.

Meer:
Een voedingspatroon met veel bètacaroteen reduceert vooral de kans op dodelijke vorm borstkanker (11-12-2017)
Lycopeen, luteine, beta-cryptoxanthine en alpha- en beta-caroteen beschermen tegen terugkeer borstkanker (30-11-2017)


Luteine is een medicijn tegen een zittende leefstijl

Luteine versnelt verandering van luiaard in atleet

Luteine helpt aderverkalking voorkomen door afremmen ontstekingsfactoren

Luteïne is een medicijn tegen een zittende leefstijl
Zelfs als hun leven er letterlijk van afhangt, dan nog vertikken de meeste mensen het om meer te gaan bewegen. Voedingswetenschappers van de University of South Australia hebben daar misschien iets op gevonden.

Luteïne versnelt verandering van luiaard in atleet
Luteïne activeert het 'marathon-enzym' AMPK, blijkt uit een Japanse dierstudie.

Luteïne helpt aderverkalking voorkomen door afremmen ontstekingsfactoren
Humaan onderzoek door de de universiteit van Linköping in Zweden.