Opgeladen: 1-11-2020
Opgeborgen in: Carotenoïden, Levensverlenging door leefstijlmodificatie, Langer leven door suppletie
Translation: More carotenoids in your blood, longer telomeres (2-11-2020)

Hoe meer carotenoïden in je bloed zitten, hoe langzamer tikt je biologische klok

Hoe meer carotenoïden uit voedingsmiddelen als wortels, pompoenen, paprika's en boerenkool er in je bloed zitten, hoe ouder kun je worden. Dat concluderen Koreaanse onderzoekers van de Seoul National University uit een analyse van gegevens die zijn verzameld in de Verenigde Staten.

Studie
Kyoung Bok Min en Jin Young Min gebruikten de gegevens van 3660 Amerikaanse volwassenen die tussen 1999 en 2002 meededen aan de National Health and Nutrition Examination Survey. In die periode namen onderzoekers bloed af van de studiedeelnemers, en bepaalden daarin de concentratie alpha-caroteen, bèta-caroteen, bèta-cryptoxanthine, luteïne en zeaxanthine, en lycopeen. Daarnaast bepaalden onderzoekers in DNA van bloedcellen de lengte van de telomeren.

Telomeren zitten aan de uiteinde van de chromosomen. Tijdens het verouderingsproces worden die telomeren korter. Hoe sneller de telomeren verkorten, hoe sneller verloopt het biologische verouderingsproces.

Resultaten
De telomeren van de studiedeelnemers met de hoogste concentratie alpha-caroteen, bèta-caroteen en bèta-cryptoxanthine was 5-8 procent langer dan de lengte van de telomeren van de studiedeelnemers met de laagste concentratie alpha-caroteen, bèta-caroteen en bèta-cryptoxanthine.

De onderzoekers konden berekenen dat voor elke verdubbeling van de concentratie carotenoïden in het bloed de telomeerlengte met enkele procenten toenam.


Hoe meer carotenoiden in je bloed zitten, hoe langzamer tikt je biologische klok
Hoe meer carotenoiden in je bloed zitten, hoe langzamer tikt je biologische klok


Hoe meer carotenoiden in je bloed zitten, hoe langzamer tikt je biologische klok


Carotenoïden zitten vooral in groenten en fruit. Goede bronnen zijn wortels, pompoenen, paprika, tomatenproducten, bladgroenten en boerenkool.

Conclusie
"Although the findings need to be confirmed, they suggest that carotenoids have a protective effect on telomere loss and that a high intake of these carotenoids may potentially prevent or delay the aging process and age-related diseases", concluderen de onderzoekers.

Bron:
Eur J Nutr. 2017 Apr;56(3):1045-52.

Meer:
Carotenoïden in wortels, sinaasappels en tomaten beschermen tegen dementie (26-7-2020)
Luteïne, de kankerremmer uit boerenkool en spinazie (2-11-2019)
Hoe omega-3-vetzuren bètacaroteen beter laten beschermen tegen kanker (21-10-2019)


Meer beta-caroteen in je bloed, minder kans op overlijden Metastudie bevestigt dat wortels beschermen tegen borstkanker Dieet met veel pompoen, paprika en wortels reduceert kans op darmkanker

Meer bèta-caroteen in je bloed, minder kans op overlijden
Hoe hoger de concentratie van deze stof in je bloed, hoe geringer de kans dat je voortijdig door kanker, ongelukken, diabetes of hart- en vaatziekten zult overlijden.

Metastudie bevestigt dat wortels beschermen tegen borstkanker
Onderzoek van Chinees fabrikaat.

Dieet met veel pompoen, paprika en wortels reduceert kans op darmkanker
Meer over de gezondheidsbevorderende werking van carotenoïden.