Opgeladen: 13-10-2019
Opgeborgen in: Kankerpreventie, Borstkanker, Carotenoïden
Translation: Meta study confirms that carrots protect against breast cancer (14-10-2019)

Metastudie bevestigt dat wortels beschermen tegen borstkanker

Metastudie bevestigt dat wortels beschermen tegen borstkanker
Een paar dagen geleden schreven we over een studie uit de vorige eeuw, waarin de o zo alledaagse wortels beschermden tegen borstkanker. Nou is 1 studie geen studie. Maar in 2018 publiceerden Chinese onderzoekers, verbonden aan Ningbo University, een metastudie in Medicine met eenzelfde uitkomst.

Studie
De Chinezen verzamelden 10 epidemiologische studies, waaraan in totaal vrouwen 141187 hadden meegewerkt. Daarvan hadden er 13,747 borstkanker.

Resultaten
De groep vrouwen met de hoogste inname van wortels heeft 21 procent minder kans op borstkanker dan de groep met de kleinste inname.

Klik op de figuur hieronder voor een grotere versie.


Wortels verminderen kans op borstkanker


Nou is er een tendens in de epidemiologische voedingswetenschap dat interessante effecten hun glans verliezen naarmate er meer onderzoekers dat effect gaan bestuderen. Een eerste studie concludeert triomfantelijk dat voedingsmiddel X of stofje Y beschermt tegen ziekte Z, een tweede studie is wat minder juichend, een derde studie nog wat minder - en als we vijftien jaar verder zijn, is er van de conclusies van dat ene eerste positieve onderzoek geen spaan meer heel.

Die hoopvolle eerste studie was vaak een toevalstreffer. Of gewoon niet erg netjes uitgevoerd. Dat kan ook.

Dit is niet het geval met de beschermende werking van wortels, ontdekten de Chinezen. De figuur hieronder laat zien dat als de studies elkaar tussen 1986 en 2016 opvolgen, het effect overeind blijft.


Wortels verminderen kans op borstkanker


Klik op de figuur hierboven voor een grotere versie.

De Chinezen bepaalden ook of het nog wat uitmaakt waar de studie was uitgevoerd. Niet dus. Of de vrouwen nu woonden in Europa, VS of het Aziatische continent, wortels beschermden tegen borstkanker.

Ook de kwaliteit van de studies was geen factor. Nauwgezet uitgevoerde studies concludeerden net zo vaak dat wortels beschermden als niet zo netjes uitgevoerde epidemiologische studies.

Conclusie
"The results of the current meta-analysis indicated that high carrot intake was associated with decreased risk of breast cancer", schrijven de onderzoekers.

"These findings could have important public health implications given the high incidence and large burden of breast cancer. However, this evidence is mainly derived from case-control studies and further data from large cohorts are warranted to confirm the results."

Bron:
Medicine (Baltimore). 2018 Sep;97(37):e12164.

Meer:
Wortels verminderen kans op borstkanker (11-10-2019)
Niet alleen tomaten, ook wortels beschermen tegen prostaatkanker (5-5-2018)
Elke 10 gram wortel maakt kans op prostaatkanker 5 procent kleiner (14-10-2014)


Extract van sumak versnelt veroudering borstkankercellen Groen in de buurt vermindert kans op borstkanker Elke gram paddenstoel vermindert de kans op borstkanker met enkele procenten, zegt metastudie

Extract van sumak versnelt veroudering borstkankercellen
In het kruidenrek van elke supermarkt liggen sinds kort de potjes en zakjes met sumak: een rood poeder met een friszure smaak, gemaakt van de besjes van de fluweelboom Rhus coriaria.

Groen in de buurt vermindert kans op borstkanker
Wonen in de nabijheid van parken en tuinen vermindert misschien de kans op borstkanker, aldus een Spaanse epidemiologische studie.

Elke gram paddenstoel vermindert de kans op borstkanker met enkele procenten, zegt metastudie
We hebben al een paar keer geschreven over epidemiologische studies waarin een voedingspatroon met veel paddenstoelen beschermt tegen borstkanker.