Opgeladen: 21-10-2019
Opgeborgen in: Carotenoïden, Borstkanker, Kanker voorkomen & overleven, Omega-3-vetzuren
Translation: How omega-3 fatty acids help beta-carotene to better protect against cancer (22-10-2019)

Hoe omega-3-vetzuren bètacaroteen beter laten beschermen tegen kanker

Een hoge inname van carotenoïden zoals bètacaroteen in de vorm van groenten en fruit vermindert de kans op borstkanker. Ze beschermen borstkankerpatiënten die met succes zijn behandeld ook tegen de terugkeer van de ziekte. Onderzoekers van Zhengzhou University publiceerden in 2007 een in vitro-studie die duidelijk maakt hoe carotenoïden borstkankercellen onder de duim houden. En hoe je die anti-carcinogene werking misschien kunt versterken.

Studie
De onderzoekers stelden MCF-7-cellen bloot aan bètacaroteen. MCF-7-cellen zijn menselijke borstkankercellen die hormonen als estradiol en progesteron nodig hebben voor hun groei. MCF-7-cellen kunnen model staan voor de meest voorkomende vormen van borstkanker.

Resultaten
Bètacaroteen doodde sommige borstkankercellen. Hoe hoger de concentratie, hoe sterker het effect. Dat zie je hieronder. Het effect werd trouwens ook groter als de blootstelling langer duurde.


Hoe omega-3-vetzuren betacaroteen beter laten beschermen tegen kanker


Hoe omega-3-vetzuren betacaroteen beter laten beschermen tegen kanker


Bètacaroteen verhoogde de aanmaak van het eiwit PPAR-gamma in de borstkankercellen. PPAR-gamma is een receptor voor vetzuren, en dan vooral voor meervoudig onverzadigde omega-3-vetzuren.

Activatie van PPAR-gamma leidt tot de opname van vetzuren, maar ook tot het remmen van CDK-enzymen. Een relatief nieuwe groep kankermedicijnen remt CDK4 en CDK6-enzymen. Prikkeling van PPAR-gamma remt echter alle CDK-enzymen een beetje.

GW9662 maakt PPAR-gamma kapot. Toediening van GW9662 deed het effect van bètacaroteen teniet. Je zou verwachten dat toediening van omega-3-vetzuren het kankerremmende effect van bètacaroteen juist zou versterken. Of dat zo is, hebben de onderzoekers niet bestudeerd.

De onderzoekers ontdekten trouwens nog een ander mechanisme waarlangs bètacaroteen borstkankercellen doodt. Bètacaroteen verhoogde de activiteit van vrije radicalen in de kankercellen. Hieronder zie je dat dit effect verdween als de onderzoekers de MCF-7-cellen ook blootstelden aan glutathion, een stof die ontgiftende enzymen nodig hebben om agressieve stoffen te neutraliseren.


Hoe omega-3-vetzuren betacaroteen beter laten beschermen tegen kanker


Hoe omega-3-vetzuren betacaroteen beter laten beschermen tegen kanker


Hierboven zie je dat zowel glutathion als GW9662 de kankerceldodende werking van bètacaroteen opheffen.

Conclusie
"Our results demonstrated that beta-carotene can regulate cell apoptosis through pleiotropic mechanisms", schrijven de onderzoekers. "Both PPAR-gamma activation and reactive oxygen species production are involved in the apoptosis pathway. Beta-carotene increases the PPAR-gamma mRNA and protein level in a time-dependent manner."

"In addition, beta-carotene acts as prooxidant to increase intracellular reactive oxygen species, which may be responsible for mitochondrial dysfunction."

Andere vormen van kanker
Het activeren van PPAR-gamma remt niet alleen de groei van borstkankercellen, maar speelt volgens reageerbuis- en dierstudies wellicht ook een rol bij maagkanker [Cancer Res. 2005 Jun 1;65(11):4769-74.], prostaatkanker [Cancer Res. 1998 Aug 1;58(15):3344-52.], darmkanker [Int J Oncol. 2004 Sep;25(3):631-9.], pancreaskanker [Biochem Biophys Res Commun. 2003 Jan 31;301(1):50-3.] en melanoma [Cancer Lett. 2006 May 8;236(1):133-41.].

Binnenkort meer.

Bron:
Eur J Cancer. 2007 Nov;43(17):2590-601.

Meer:
Metastudie bevestigt dat wortels beschermen tegen borstkanker (13-10-2019)
Wortels verminderen kans op borstkanker (11-10-2019)
Dieet met veel pompoen, paprika en wortels reduceert kans op darmkanker (12-5-2018)


Opgevoerd met lycopeen beschermen Natural Killer-cellen beter tegen kanker Lycopeen, luteine, beta-cryptoxanthine en alpha- en betacaroteen beschermen tegen terugkeer borstkanker Een voedingspatroon met veel betacaroteen reduceert vooral de kans op dodelijke vorm borstkanker

Opgevoerd met lycopeen beschermen Natural Killer-cellen beter tegen kanker
Chinese onderzoekers publiceerden een in vitro-studie die in ieder geval één manier blootlegt waarop carotenoïden de gezondheid beschermen. Ze verlengen de levensduur van de Natural Killer-cellen die in ons lichaam kankercellen opruimen.

Lycopeen, luteïne, bèta-cryptoxanthine en alpha- en bètacaroteen beschermen tegen terugkeer borstkanker
Volgens dit onderzoek kunnen carotenoïden bij vrouwen die zijn behandeld voor borstkanker de kans op terugkeer van de ziekte flink verlagen.

Een voedingspatroon met veel bètacaroteen reduceert vooral de kans op dodelijke vorm borstkanker
De onderzoekers gebruikten gegevens van een slordige vierduizend vrouwen, die over een periode van 20 jaar waren verzameld.